Saopćenja

Omogućena izgradnja 133 stana u šest gradova i općina FBiH

14.10.2016

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i direktor Fonda za povratak BiH Nebojša Švraka danas su u Sarajevu s načelnicima i gradonačelnicima šest općina i gradova u Federaciji BiH i izabranim izvođačima potpisali ugovore o izgradnji stambenih zgrada u vrijednosti 5.655.692 KM.

 

Regionalni stambeni program koji se finansira iz multidonatorskog fonda sa prevlađujućim učešćem IPA sredstava koje osigurava Evropska unija, značajno će doprinijeti naporima Bosne i Hercegovine na iznalaženju trajnih rješenja za najugroženije izbjeglice i raseljene osobe.

 

Vrijednost Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa iznositi oko 200 mil. KM. U BiH se očekuje da će u okviru RSP biti pomognuto 14.000 osoba ili 5.400 domaćinstava. Na osnovu 85 miliona KM koliko je do sada osigirano bit će izgrađeno gotovo 2.000 stambenih jedinica za izbjegle i raseljene osobe kroz povratak i lokalnu integraciju.

 

- Današnjim potpisivanjem ugovora o izgradnji zgrada u vrijednosti 5.655.692 KM u okviru trećeg pod projekta Državnog projekta stambenog zbrinjavanja ukupne vrijednosti oko 28,8 miliona KM, bit će omogućen početak izgradnje 133 stana, odnosno po jedne zgrade u Tuzli, Bosanskom Petrovcu, Olovu, Pale-Prači, Zenici i Foči u Federaciji BiH – navela je ministrica Borovac.

 

Ti stanovi su namijenjeni za integraciju izbjeglih i raseljenih osoba i bit će u vlasništvu lokalnih zajednica koje su osigurale infrastrukturno opremljeno zemljište, a time i učešće BiH u vrijednosti projekta od oko 4 miliona KM.

 

Inače, trećim pod-projektom je obuhvaćena izgradnja 20 zgrada sa 438 stanova u 19 lokalnih zajednica, od kojih 178 stanova u 9 gradova i općina FBiH (o čemu će govoriti ministar Ramić). Osam stanova će se graditi u Brčko Distriktu BiH, a 252 stana u 9 gradova i općina u RS-u, i to u: Prijedoru (50 stanova), Banja Luci (48 stanova), Bijeljini i Derventi (po 30 stanova), Gradišci (32 stana), Bilećoj i Brodu (po 15 stanova),  Vlasenici (20 stanova) i Foči (12 stanova).

 

- Zbog velikih potreba koje su iskazane za ovom vrstom stambenog zbrinjavanja u Brčkom, Prijedoru i Tuzli – očekujemo odobrenje donatora za tražena sredstava iz Fonda Regionalnog stambenog programa u iznosu od oko 3 mil KM, čime bi se uz doprinos tih lokalnih zajednica izgradile još tri zgrade sa ukupno 74 stana – navela je Borovac.

 

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić je naveo da će putem ovog potprojekta u Federaciji BiH biti izgrađeno ukupno 178 stanova u devet općina.

 

- Danas smo potpisali ugovore za izgradnju 133 stambene jedinice u zgradama socijalnog stanovanja i to u Zenici 62 stana, Tuzli 20, Olovu 16, Bosanskom Petrovcu 20, Foča u FBiH devet i Pale-Prača šest stanova - naveo je ministar Ramić.

 

Dodao je da su ugovoreni radovi za 18 stanova u općini Ilidža, a u općini Jajce sedam stanova. U Goraždu je ugovoreno već 20 stanova i u završnoj je fazi izrada glavnih projekata.

 

- Dodatno su osigurana sredstva za izgradnju još 34 stana u gradu Tuzla - kazao je ministar Ramić.

 

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je ocijenio da je ovo dobar projekt kojim se ponovo stvara fond društvenih, odnosno socijalnih stanova. Napomenuo je da se u Tuzli radi o 20 stanova, ističući da su pripremili lokacije i projekte za još 30 dok od međunarodnih partnera u naredne dvije godine očekuje podršku zaizgradnju dodatnih 150 stanova.

Načelnik Općine Olovo Đemal Memagić je kazao da su ušli u projekt sa 16 stanova.

 

- Vrijednost projekta je oko milion KM. Mi smo obezbijedili zemljište, a obezbijeđen je i projekt. Nadamo se brzom početku radova - naveo je Memagić.

 

Radovi će trajati 10–15 mjeseci i useljenje svih 512 stanova u kojima će svoj novi dom naći oko 2.000 izbjeglih i raseljenih osoba očekuje se od jeseni naredne godine do proljeća 2018. Korisnici su pred-selektovani radi strukture stanova, a konačan izbor korisničkih porodica će ići paralelno sa izgradnjom stanova.