Saopćenja

Osigurati budžetska sredstva za ostvarivanje prava djece u BiH

6.10.2016

Vijeće za djecu Bosne i Hercegovine je u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava BiH i Save the Children 6. oktobra organiziralo okrugli sto o javnom investiranju za djecu BiH i o provođenju Akcionog plana za djecu Bosne i Hercegovine 2015 – 2018. Godone. To je ujedno bio i centralni događaj Vijeća za djecu Bosne i Hercegovine, kojim je obilježena Dječija nedjelja u Bosni i Hercegovini.

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH je izvjestila skup da je Vijeće ministara BiH 04.oktobra, usvojilo nacrt osnova za pristupanje BiH Fakultativnom protokolu uz Konvenciju o pravima djeteta koji se odnosi na postupak po predstavkama. Naglasila je kako je u maju Ministarstvo i Vijeće za djecu su podnijeli inicijativu prema vladama entiteta, Distrikta i kantona za programsko budžetiranje, obezbjeđivanje budžeta koji adekvatno uzimaju u obzir potrebe sve djece na svim nivoima vlasti u državi, osiguranje vidljivosti djece u budžetu s jasno dodijeljenim sredstvima za potrebe i zadovoljavanje prava sve djece u relevantnim sektorima i uspostavljanje sistema monitoringa.


Prisutnima se obratio i Martin Raguž, delegat Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, koji je ukazao na značaj okruglog stola i iskazao nadu da će se u narednom periodu osjetiti značajnije izdvajanje sredstava za poboljšanje položaja i ostvarivanje prava bh djece. Također je naglasio značaj Generalnog komentara 19. o javnom budžetiranju za realizaciju dječijih prava koji je UN Komitet za prava djeteta usvojio u junu 2016. godine.

Nakon uvodnog dijela prisutnima su predstavnici Dječijeg parlamenta Zenica prezentovali iskustva dječijeg učešća u aktivnostima projekta Investiranje za djecu (Vildana Hodžić, Adna Kepeš, Lamija Sofić, Emina Sinanović, Emina Kovačević, Almedina Hrnjić, Ajla Junuzović, Emina Horić, Lamija Krehmić). One su govorile o aktivnostima poduzetim na animiranju javnosti kao što je otvoreno pismo gradonačelniku, radio džinglovima, panel diskusijama gdje učestvuju sva zainteresovana djeca kao i godišnji dječiji susreti u gradovima BiH.

Nada Uletilović zamjenica predsjednice Vijeća za djecu BiH je istaknula da su slične aktivnosti provele i grupe djece u Banjaluci, Sarajevu i Modriči. Rezultati do kojih su došli iskorišteni su za izradu Akcionih planova za djecu u njihovim gradovima. Pored Zenice i Banjaluka je dobila Akcioni plan za djecu, koji je usvojila Skupština krajem jula. U Sarajevu i Modriči su u toku pripreme za usvajanje Akcionih planova.

Aida Ivković, predstavnica Save the Children, prezentirala je Generalni komentar br. 19 o javnom budžetiranju za realizaciju dječijih prava. UN Komitet za prava djeteta je u junu 2016. godine usvojio Generalni komentar kao ključni dokument koji treba pomoći državama da ubrzaju provođenje svih dječijih prava definisanih Konvencijom o pravima djeteta i njenih fakultativnih protokola.

Nakon održanih prezentacija i govora vođena je rasprava među učesnicima, a Saliha Đuderija, predsjednica Vijeća za djecu je zaključila da je potrebno da se pozovu sve institucije a naročito lokalne zajednice da se upoznaju sa Generalnim komentarom br. 19, ​ da lokalne zajednice sačine lokalne akcione planove i da izdvajaju sredstva za realne potrebe djece i da Vijeće za djecu BiH i Ministarstvo ponove inicijativu prema ministarstvima finansija na svim nivoima vlasti za programsko budžetiranje.


Nada Uletilović je konstatovala da se na svim nivoima vlasti izdvajaju značajna sredstva za djecu, ali je to nedovoljno, nije osigurana vidljivost tih sredstava, nisu konsultovana djeca, niti se radi evaluacija ostvarenih rezultata za utrošena sredstva.

Saliha Đuderija je prezentirala Izvještaj o provođenju AP za djecu BiH 2015-2018, za 2015. Napomenula je da će Izvještaj biti štampan do kraja mjeseca i biti dostavljen svim nadležnim institucijama za provođenje Akcionog plana za djecu. Na osnovu svih jednoglasno su usvojeni sljedeći zaključci okruglog stola:

- Neophodno je uvođenje programskog budžetiranja za djecu u BiH, kako bi se budžetska sredstva trošila u skladu sa prioritetnim potrebama djece i kako bi se osigurao najbolji efekat za utrošena sredstava. Ovo ne znači i nužno povećanje sredstava, već samo racionalnija preraspodjela u skladu sa prioritetima, a djeca nam moraju biti prioritet.

- Kako se većina prava djeteta ostvaruje na lokalnom nivou, vršiti stalni pritisak na lokalne vlasti da donesu Akcione planove za djecu, koji će biti odraz stvarnih potrebe djece. U proces donošenja ovog dokumenta konsultovati i djecu. Ovaj dokument će predstavljati osnovu za programsko budžetiranje na nivou lokalne zajednice.

- Generalni komentar br. 19 o javnom budžetiranju za realizaciju dječijih prava treba dostaviti svim lokalnim zajednicama i finansijskim institucijama.

- Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vijeće za djecu BiH treba ponovo da dostave inicijativu za programsko budžetiranje svim nadležnim institucijama, kako bi se upoznali sa mogućnostima smanjenja siromaštva i socijalne isključenosti najugroženijih grupa djece, primjenom principa programskog budžetiranja.

- Neophodno je organizovati edukaciju o programskom budžetiranju ne samo za službenike finansija, već i za one koji rade u različitim institucijama i službama za djecu i koji znaju stvarne potrebe djece.