Saopćenja

Ujediniti sredstva i projekte za povratak

16.9.2016

Na poziv državne ministrice za ljudska prava i izbjeglice Semihe Borovac danas je u Sarajevu održan sastanak sa entitetskim ministrima raseljenih osoba i izbjeglica Edinom Ramićem i Davorom Čordašem i njihovim saradnicima.

Sastanak je iniciran s ciljem provedbe zaključaka Parlamentarne skupštine BiH kojim se od nadležnih institucija traži ubrzana provedba aktivnosti iz Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, podsjeća na obavezu finansiranja zajedničkih projekata povratka te uspostavu evidencije o međunarodnim donacijama u svrhu provedbe Aneksa VII, kao i promtno rješavanje pitanja kolektivnih centara uz redovno izvještavanje o svim aktivnostima koje se poduzimaju na ovom planu.

Ministrica Borovac je istaknula kako je neophodno voditi jedinstvenu politiku i plan rješavanja problematike povratničke populacije te detaljno rzjasniti uloge nadležnih institucija i uspostaviti mehanizme koji će garantirati brže rješavanje preuzetih obaveza.

Također, u skladu sa zaključkom Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH neophodno je precizirati finansiranje Fonda za povratak BiH, odnosno da se ispoštuje zakonska obaveza da izvori njegovog finansiranja budu budžetska sredstva države, oba entiteta i Brčko disktrikta BiH.

Postignuta je puna saglasnost ministara po ovim pitanjima te se u narednom periodu očekuje intenzivnija i efektnija saradnja u cilju rješavanja gorućih problema povratničke populacije.