Saopćenja

Uručeni ključevi šest obnovljenih domova u Novom Goraždu

29.6.2016

Uručenjem ključeva novoizgrađenih i obnovljenih kuća u okviru Regionalnog stambenog programa za šest porodica u Novom Goraždu riješeno je životno pitanje i stvoreni osnovni uslovi za povratak, odnosno ostanak u ovoj bosanskohercegovačkoj općini.
To je konkretan rezultat Regionalnog stambenog programa koji bi bio nezamisliv bez podrške međunarodne zajednice, prije svih EU, kao najvećeg donatora, te Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske kao i drugih zemalja donatora, te podrške UNHCR-a, OSCE-a i Razvojne banke Vijeća Evrope.

Do sada je BiH odobreno oko 80 miliona KM kroz četiri potprojekta u okviru kojih će se osigurati stambeno zbrinjavanje oko 1.870 porodica u više od 70 gradova i općina širom BiH. Do kraja ove godine planirano je useljenje za oko 200 porodica, a u narednoj godini za više od 1.400. Riječ je o povratku izbjeglica iz BiH koje borave u susjednim državama, te povratku odnosno lokalnoj integraciji interno raseljenih osoba u BiH.
Ministrica Borovac je naglašavajući izvrsnu saradnju zemalja u regionu na provedbi RSP-a, izrazila zahvalnost zemljama donatorima i partnerima u ovom programu.
- Svaka izgrađena kuća bit će podsjetnik na istinsko prijateljstvo između zemalja donatora i naših zemalja i predstavljat će primjer pomirenja kroz proces povratka. Uspješna provedba i rješenje pitanja izbjeglih i interno raseljenih osoba u regionu ne samo da će riješiti ovaj bolni i dugogodišnji problem regiona, nego i utjecati na promjenu svijesti o ostanku na ovim prostorima, što je naš zajednički interes – navela je ministrica Borovac.
Uz ministricu Borovac, ključeve su danas u Novom goraždu uručili i Morten Jung, šef Jedinice za zapadni Balkan, regionalnu saradnju i programe Evropske komisije, Tom Yazdgerdi, direktor Ureda za južnu i centralnu Evropu pri State Departmentu i Davor Čordaš, ministar za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske, a u prisustvu predstavnika Crne Gore, Srbije i Hrvatske, zemalja donatora i partnerskih organizacija.
Nakon Novog Goražda, delegacija je posjetila 12-članu porodicu Šerifa Gute na Grepku kojima je također zahvaljujući Regionalnom stambenom programu izgrađena kuća u koju su se nedavno preselili iz obližnje trošne barake u kojoj su godinama živjeli bez struje. Prošle sedmice je u novoizgrađenu kuću uvedena i struja, a zahvaljujući donaciji firme “Kalea” danas im je dopremljen namještaj.