Saopćenja

Borovac i Mayne na sjednici Vijeća za provedbu mira

27.6.2016

(Sarajevo, 27.6.2016.g.) - Provedba Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma bila je glavna tema današnjeg sastanka Vijeća za implementaciju mira (PIC) u Sarajevu, kojim je predsjedavao prvi zamjenik visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Bruce Berton. Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac i Regionalni predstavnik UNHCR-a za jugoistočnu Europu Andrew Mayne prezentirali su rezultate realizacije Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII ali i ključne izazove za suštinsko okončanje raseljenja u našoj zemlji.

„Činjenica da i danas u BiH živi oko 98.000 intereno raseljenih osoba i da još uvijek imamo oko 30.000 izbjeglica iz BiH, zorno ukazuje da proces povratka još nije okončan. Ta brojka svojevrsan je i poziv našim međunarodnim partnerima da uprkos svjetskoj migrantskoj krizi ostanu predani okončanju procesa povratka, što je od presudne važnosti za stabilnost našeg regiona“, zaključila je ministrica Borovac tokom izlaganja pred ambasadorima PIC-a.

Ona je naglasila da ključnu ulogu u ovom procesu ima Regionalni stambeni program (RSP), kroz koji je za povratak i druga trajna rješenja u BiH zemlji do sada odobreno oko 41 milion KM. Zahvaljujući tim sredstvima BiH će se u ovoj i narednoj godini pretvoriti u veliko gradilište i bit će osigurano 1.800 novih stambenih jedinica. Potcrtano je kako se potreban nivo povratka može postići samo ukoliko se realizira izgradnja i obnova 5.400 stambenih jedinica, a koje su planirane kroz RSP.

Ali, osigurati krov nad glavom nije dovoljan uslov ni garant povratka. Zato je neophodan sveobuhvatan pristup koji se temelji na potrebama, ali i na punom pristupu pravima izbjeglih i raseljenih osoba, a naročito povratnika, gdje prvenstveno mislim na izjednačavanje pristupa pravima na zdravstvenu i socijalnu zaštitu, očuvanja prava stečenih u mjestima reseljenja, spriječavanje diskriminacije po bilo kom osnovu, naglasila je Borovac navodeći kako su projekti održivog povratka kontinuirana i zajednička aktivnost Ministarstva i UNHCR-a.

U obraćanju ambasadorima PIC-a, Mayne je podsjetio da se u BiH provode veliki projekti koji će u konačnici pomoći oko 34.000 povratnika, izbjeglica i interno raseljenih ljudi.

Međutim, kako bi poglavlje raseljenja u BiH bilo i djelotvorno okončano, predstavnik UNHCR-a naglasio je da će od ključne važnosti biti da su usklađeni zajednički napori vođeni dogovorenim vremenskim okvirom; da je pokriveno više glavnih općina pogođenih raseljenjem, uz neprekidnu podršku njihovim naporima; da predloženo koordinacijsko tijelo na ministarskom nivou zatraži da vlasti, civilno društvo i partneri na svim razinama razviju zajedničke akcijske planove u cilju rješavanja dogovorenih prioritetnih problema; te da su svi ovi napori usmjereni ka jasno utvrđenim popisima poznatih raseljenih domaćinstava za koje se ustanovi da imaju najakutnije potrebe.

Govoreći o koordinacijskom tijelu na ministarskom nivou za Aneks VII, a koje uskoro treba biti fromirano, Mayne je rekao: “Ovo tijelo je veoma potrebno. Njegovi glavni zadaci bi trebali biti upravljanje Aneksom VII do njegovog završetka u okviru dogovorenog roka, uključivanje ključnih resornih ministarstava koja su u stanju riješiti preostale probleme Aneksa VII, mobilizirati više državnih sredstava za rješavanje preostalih potreba od zajedničkog prioriteta, te promovirati potpuniji angažman lokalnih vlasti na identificiranju preostalih potreba, koordinaciji djelovanja te održivosti rješenja.”

“Sada nam je potreban usklađen zajednički napor za završetak provedbe Revidirane strategije Aneksa VII u dogovorenom vremenskom okviru - kako ljudi više ne bi morali biti raseljeni”, zaključio je predstavnik UNHCR-a. “Jača koordinacija vlasti na svim nivoima, timski rad na terenu i odabir svih korisnika iz jedinstvene dogovorene prioritetne liste najpotrebitijih porodica od ključne su važnosti da preostali veliki problemi budu na pravom kolosijeku ka rješenju do sredine 2017. godine.”

Kontakt za medije:

- Sanja Škuletić-Malagić, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH;

  E-mail: Sanja.skuletic@mhrr.gov.ba, Mobile: +387 61 360 223

- Neven Crvenković, UNHCR; E-mail: crvenkov@unhcr.org, Mobile: +387 61 611 082