Saopćenja

Susret sa načelnikom Općine Kiseljak i posjeta romskom naselju Hrastovi

22.4.2016

Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac danas je u Kiseljaku razgovarala sa načelnikom Općine Kiseljak Mladenom Mišurićem Ramljakom o problemima povratnika u ovu općinu, s akcentom na uvjete za održivi povratak.

Općina Kiseljak jedna od rijetkih u BiH gdje se povratak smatra okončanim. Ministrica Borovac je naglasila da je na lokalnim vlastima najveća odgovornost da stvori uslove da se svi, a naročito povratnici, osjećaju jednakim u svakom dijelu BiH i da se „moramo oduprijeti svakom vidu diskriminacije, odnosno učiniti napore na poštivanju ljudskih prava, prava konstitutivnih naroda, prava nacionalnih manjina...“

Napomenula je da se posebno moraju zaštititi djeca od bilo kog vida diskriminacije u obrazovnom sistemu, radi poboljšanja pristupa inkluzivnom i kvalitetnom obrazovanju, jačanju tolerancije i poštivanja različitosti u obrazovnom sistemu.

Nakon sastanka, ministrica Borovac i načelnik Mišurić Ramljak posjetili su jedno od najvećih romskih naselja u BiH - Hrastove. Ministrica je tom prilikom podsjetila da je BiH kroz Dekadu Roma izdvojila 17.3 miliona KM za zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje i zdravstvenu zaštitu Roma. Kada se tome doda više od 9,3 miliona KM sufinancirajućih sredstava, to je cifra od gotovo 27 miliona KM za rješavanje problema Roma. Do sada je izgrađeno ili rekonstruirano više od 740 stambenih jedinica u 60 općina, a više od 1.000 romskih porodica su bili korisnici projekata obnove infrastrukture. Znatno je uvećan broj romske djece koja pohađaju školu, više od 475 Roma uključeno je u projekte zapošljavanja...

Tokom posjete naselju Hrastovi, ministrica Borovac i načelnik Mišurić Ramljak su izrazili predanost da zajedničkim djelovanjem osiguraju bolje uslove života u ovoj romskoj zajednici, a naročito u pogledu rješavanja piroblema vodosnabdijevanja te izgradnje putne infrastrukture.