Saopćenja

Stvaralaštvo bh. dijaspore na Sarajevskom sajmu knjige

19.4.2016

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i ove je godine, dvanaesti put zaredom, pokrovitelj predstavljanja književnog stvaralaštva, izdavaštva i naučne literature autora i izdavača koji vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine, a žive izvan njenih granica.

U okviru XXVIII Međunarodnog sarajevskog sajma knjiga, koji će biti održan u Sarajevu  u Centru Skenderija od 20. do 25. aprila, pod pokroviteljstvom Ministarstva bit će održane 24 promocije i predstavljeno ukupno 70 novih naslova 26 autora i izdavača porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji rade u 12 zemalja.

Imajući u vidu međunarodni karakter Sajma, njegov značaj i dugogodišnju tradiciju, ovo je prilika da zajednički učestvujemo u promociji izdavaštva i stvaralaštva autora bh. porijekla.

Na ovogodišnji javni poziv Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za predstavljanje autora i izdavača iz dijaspore na Međunarodnom sarajevskom sajmu knjiga pod pokroviteljstvom ove institucije prijavilo se 26 autora i izdavača bh. porijekla iz 12 zemalja (Austrije, Belgije, Danske, Francuske, Hrvatske, Italije, Holandije, Norveške, Njemačke, Slovenije, Srbije i Švedske). 

Izdvajamo da će pod pokroviteljstvom Ministarstva biti predstavljena nova izdanja Kulturnog društva Bošnjaka Hrvatske „Preporod“, te Izdavačke kuće „Bosanska riječ – Das Bosniche Wort“ Šime Ešića. 

Promocije će, prema programu koji vam dostavljamo u prilogu, biti organizirane na centralnoj bini „Bosanska kuća“ pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Program predstavljanja bh. autora i izdavača iz inostranstva nalaze se u dodatku.