Saopćenja

Nastupna posjeta generalnog direktora ICMPD-a

1.2.2016

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac primila je u nastupnu posjetu novoimenovanog generalnohg direktora Međunarodnog centra za razvoj migracionih politika (ICMPD) Michaela Spindeleggera. 

Razgovarano je o planovima rada i djelovanja ove međunarodne organizacije, čiji je Bosna i Hercegovina punopravni član od 2011. godine. 

Ministrica Borovac izrazila je spremnost za jačanje saradnje Ministarstva i ICMPD-a, u smislu pružanja konkretne pomoći u rješavanju problematike velikog broja državljana naše zemlje koji će u narednom periodu biti vraćeni iz zemalja Evropske unije zbog nereguliranog statusa boravka, odnosno odbijenih zahtjeva za azil. 

Također, naglašeno je kako iskustvo ICMPD-a u drugim državama može biti od iznimnog značaja u procesu kreiranja Politike odnosa sa bh. iseljeništvom u smislu primjene praksi koje su se pokazale najboljim ne samo u normativnom, nego i smislu primjene. 

U kontekstu migracione krize, istaknuti je kako Bosna i Hercegovina može ponuditi ekspertsku pomoć i u smislu primjene pozitivnih rješenja u postkonfliktnim tranzicijskim društvima poučeni vlastitim iskustvom reformi i njihovih rezultata na terenu. (Kraj.)