Saopćenja

Svečano obilježavanje početka radova na obnovi stambenih jedinica povratnika u okviru Regionalnog stambenog programa u BiH

24.11.2015


U zgradi  općine Goražde jučer je upriličena ceremonija potpisivanja ugovora o donaciji sa prvom grupom korisnika potprojekta BiH1 iz općina Goražde i Foča u Federaciji Bosne i Hercegovine u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja. 

Glavni donator Programa je Evropska unija, a značajne novčane kontribucije osigurale su Vlada Sjedinjenih Američkih Država, kao i vlade Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske itd. Snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) i Organizacija za sigurost i saradnju u Evropi (OSCE). 

Državni projekat stambenog zbrinjavanja BiH u okviru  Regionalnog stambenog programa za cilj ima osigurati stambeno zbrinjavanje za 5.400 obitelji ili 14.000 izbjeglih i raseljenih osoba. Ukupna vrijednost projekta za Bosnu i Hercegovinu je 101 milion eura. Uz učešće Bosne i Hercegovine od oko 15 miliona eura, najveći dio troškova finansira se iz multidonatorskog Fonda Reginalnog stambenog programa kojim upravlja Razvojna banka Vijeća Evrope. 

U okviru ovog prvog potprojekta BiH1 čija ukupna vrijednost iznosi 2,7 miliona eura, nakon dodjele građevinskog materijala za 20 korisničkih obitelji, pomoć u obnovi prijeratnih domova sa visokim kvalitetom gradnje po modelu “ključ u ruke“ dobiće 150 porodica, od kojih je 50 iz kategorije interno raseljenih osoba i povratnika, te 100 iz kategorije izbjeglih osoba koje se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu iz zemalja regiona, po 50 iz Republike Hrvatske i Republike Srbije.

U prisustvu predstavnika najvećih donatora, kao i UNHCR-a i OSCE-a, te Razvojne banke Vijeća Evrope, ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine gđa Semiha Borovac, Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica g. Edin Ramić i načelnici općina Goražde g. Muhamed Ramović i  Foča u Federaciji BiH g. Zijad Kunovac, potpisali su ugovore o donaciji sa prvom grupom od 17 korisnika iz pomenutih općina, čija je gradnja ili obnova kuća već počela. Obnova u Federaciji BiH je već otpočela i za osam korisnika u općini Olovo, a ugovoreni su radovi na obnovi još 25 kuća u dvije općine Republike Srpske, od kojih 15 u Foči  i 10 u Novom Goraždu.

Završetak radova na obnovi i izgradnji svih povratničkih kuća iz potprojekta BiH1 očekuje se u proljeće 2016. godine.

Sljedećih 780 stambenih jedinica iz potprojekta BiH2 biće useljeno do kraja iste godine, a u narednoj, 2017. godini, gotovo 1.000 stambenih jedinica iz preostalih potprojekata za koje su do sada osigurana sredstva.

Nakon ceremonije potpisivanja ugovora, delegacija je obišla dva lokaliteta na kojima se  obnovljaju i grade prijeratni domovi povratničkih porodica Čengić Rasima u Goraždu i Guta Šerifa u Foči u Federaciji Bosne i Hercegovine.