Saopćenja

20. novembar – Univerzalni dan prava djeteta

20.11.2015

Današnji dan, 20. novembar se obilježava kao Univerzalni dan prava djeteta ili Međunarodni dan prava djeteta. Na današnji dan, od strane Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, usvojena je Konvencija o pravima djeteta.

Januar 2015. godine u Bosni i Hercegovini obilježen je usvajanjem Izvještaja o provođenju Akcionog plana za djecu Bosne i Hercegovine za period 2011 – 2014. godine.

Sagledavajući provedene aktivnosti u okviru Akcionog plana (2011–2014), te na osnovu pokazatelja o stepenu realizacije utvrđenih ciljeva i mjera, uočena je potreba za nastavkom  aktivnosti na poboljšanju ljudskih prava djece u Bosni i Hercegovini.

Prvenstveno, treba se nastaviti s procesom harmonizacije zakona koji se primjenjuju u BiH, treba poboljšati sveobuhvatniju zdravstvenu zaštita djece, poboljšati primjenu mjera na sprječavanju diskriminacije djece na svim nivoima obrazovanja, nastaviti s provođenjem mjera kojim se poboljšava dostupnost i kvalitet usluga socijalne i dječije zaštite i općenito nastaviti sa provođenjem mjera usmjerenih na zaštitu djece, s posebnim akcentom na edukativne i promotivne aktivnosti kojima je cilj jačanje svijesti javnosti o problemima s kojim se suočavaju ranjive grupe djece.

Zbog kontinuiranog pristupanja novim međunarodnim konvencijama i protokolima, zbog provođenja preporuka Komiteta za prava djeteta i uočene  potrebe za nastavkom  aktivnosti na poboljšanju ljudskih prava djece u Bosni i Hercegovini, Vijeće za djecu BiH, koje djeluje pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, pripremilo je, do sada treći, Akcioni plan za djecu BiH, koji je Vijeće ministra usvojilo 2. juna 2015. godine.

Uspostava saradnje i koordinacija između svih nosilaca implementacije Akcionog plana za djecu Bosne i Hercegovine 2015 – 2018. je u nadležnosti i djelokrugu rada i odgovornosti Vijeća za djecu Bosne i Hercegovine, kao stručnog, interresornog, savjetodavnog i koordinirajućeg tijela Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.