Saopćenja

Saopćenje ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac povodom obilježavanja 16. novembra, Međunarodnog dana tolerancije

13.11.2015

Bosna i Hercegovina,  zemlja puna izazova  i u postratnom periodu zemlja koja je učinila veliki pomak u uspostavljanju evropskih vrijednosti kroz jačanje pravno-institucionalnog sistema i poštivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda, aktivno se uključuje i podstiče nastojanje i činjenje da tolerancija kao tradicionalno njeno obilježje, ponovo i u punom kapacitetu zaživi na njenim prostorima.

U toj namjeri, povodom Međunarodnog dana tolerancije, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine apeluje na naše društvo i sve državne organe da promovišu toleranciju i riječima i djelom. Ministarstvo, izražava očekivanja da se jasno i u skladu sa zakonom osude svi pokušaji izražavanja nacionalne, vjerske i druge netrepeljivosti. Ovo tim prije što su, na prostorima Bosne i Hercegovine još uvijek prisutne pojave nacionalističkih i nasilničkih ispada koji svakog dobronamjernog građanina Bosne i Hercegovine zabrinjavaju.

Stoga i ovaj put Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH ukazuje na vrijednosti tolerancije koje čine početne korake ka stvaranju pretpostavke za jačanje povjerenja među građanima Bosne i Hercegovine. Ovo tim prije imajući u vidu aktuelni društveno-politički trenutak u našoj zemlji kada pojedinci i grupe nastoje da svojim neprimjerenim i protuzakonitim radnjama i stavovima nastoje da ugroze pozitivne vrijednosti društva, sijući nepovjerenje i izlive nacionalizma i nacionalne mržnje prema neistomišljenicima i političkim protivnicima.

U smislu prevazilaženja pojave i tendencija koje koče ukupne društvene tokove i uključivanje naše zemlje u euroatlanske integracije, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine apeluje na sve državne  organe i institucije sistema kao i na sve građane Bosne i Hercegovine, da svako na svoj načina kroz sportske,  kulturne i druge načine organizovanja daju puni doprinos napretku naše zemlje i da na taj načina učinimo iskorak ka ukupnom napretku i prosperitetu zemlje a samim tim ispoštujemo i uvažimo sve ono što od nas traži suštinsko demokratsko značenje Međunarodnog dana tolerancije.