Saopćenja

Semiha Borovac: "20 godina poslije BiH ostvaruje progres u svim značajnim aspektima"

6.11.2015

Poštovane dame i gospodo,

Cijenjene eminencije,

U ime predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH dr.Denisa Zvizdića i u svoje lično ime zahvaljujem se na pozivu i izražavam zadovoljstvo što sam danas ovdje s vama na ovom značajnom skupu na kojem obilježavamo dvadesetu godišnjicu od kada je u vojnoj bazi u američkom gradu Dejtonu potpisan sporazum za mir. Ogromnim naporima zemalja potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma okončan  je četverogodišnji rat u Bosni i Hercegovini i  data je šansa miru,  boljem životu,   oporavku i razvoju demokratskih institucija.

Kada ne govorimo o nedostacima ovog sporazuma i kada  ne ističemo činjenicu da su sve tri strane nezadovoljne nekim njegovim dijelovima, ne možemo da ne kažemo da je Dejtonski mirovni sporazum ipak pokrenuo cjelokupan proces društvenih reformi koje su vidljive i predstavljaju temelj na putu BiH ka Evropskoj uniji. 

Ne želim da se vraćam u prošlost jer nam je svima poznata, ali  želim da vam kažem da dvadeset godina poslije, Bosna i Hercegovina ostvaruje progres u svim značajnim aspektima i zbog toga ću, dozvolit ćete mi,  spomenuti samo neke činjenice:

Nakon sedam godina od potpisivanja, stupio je na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i BiH,
Usvojili smo i potpisali Izjavu o evropskoj opredijeljenosti BiH i neophodnim reformama za napredak BiH u procesu pridruživanja Evropskoj uniji
Njemačko – britanskom inicijativom  definisan je  novi pristup za BiH i time smo pokrenuli mnoge ekonomske,socijalne i političke reforme
Na svim nivoima vlasti, jednoglasno smo usvojili  ekonomsku reformsku agendu kojom su jasno definisane brojne mjere koje su i predstavljale naše ključne ciljeve u oblastima javnih finansija, poslovne klime, socijalne zaštite, reforme javne uprave i vladavine prava koja uključuje i aktivnu borbu protiv svih oblika ekstremizma, kriminala i korupcije
U narednih nekoliko mjeseci  bit ćemo spremni da podnesemo kredibilnu aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji.
Dvadeset godina poslije, uvjerena sam da smo  mnogo uradili i na jačanju regionalne saradnje što predstavlja ključni faktor ukupne stabilnosti Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope. Unaprijedili smo naše političke, sigurnosne, kulturne i sve druge oblike saradnje. Prije dva dana smo ugostili predsjednika Vlade Republike Srbije, gospodina Vučića sa svim ministrima.  U narednom periodu ćemo na sličan način održati zajedničke sjednice i sa vladama Hrvatske i  Crne Gore.
 
Cijenjene dame i gospodo, 

Dvadeset godina poslije četverogodišnjeg rata u BiH mi smo opredijeljeni za sistemske reforme koje će od Bosne i Hercegovine stvoriti ekonomski, politički i socijalno jaku zemlju sa većim standardom i boljim kvalitetom života. Mi to istinski hoćemo i želimo i opredijeljeni smo za taj put.

I na kraju, cilj Deljtonskog mirovnog sporazuma je bio da se zaustavi rat i on je zaustavljen. Naš cilj, danas,  je suživot sa susjedima, ekonomsko jačanje, aktiviranje MAPa  i što brži put ka  pristupanju velikoj evropskoj porodici i sigurna sam da ćemo uspjeti realizitrati zacrtane ciljeve na tom putu .

Hvala vam na pažnji.