Saopćenja

Susret Borovac – Žmauc: Saradnja BiH i Slovenije

28.9.2015


Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac razgovarala je sa slovenačkim ministrom za Solovence po svijetu Gorazdom Žmaucem o Slovencima koji žive u Bosni i Hercegovini, te generalno o saradnji naše zemlje sa Slovenijom.

Tom prilikom, ministrica Borovac je rekla da u našoj zemlji, prema raspoloživim podacima, živi 2.190 Slovenaca.

„Slovence kao jednu od 17 nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini prepoznaje Zakon o zaštiti prava nacionalnih manjina BiH iz 2003. godine. Slovenci u BiH kao manjina postoje i organiziraju svoja društva po cijeloj BiH. Finansiraju se uglavnom kroz općinske, kantonalne I entitetske budžete. Po prvi put, od naredne godine u okviru bužeta Ministarstva za ljudska prava  izbjeglice BiH bit će izdvojena određena finansijska podrška za rad i aktivnosti udruženja nacionalnih manjina u BiH pa samim tim i udruženjima Slovenaca”, najavila je ministrica Borovac.

Ministar Žmaoc je kazao kako u Sloveniji živi 96.897 Bosanaca i Hercegovaca, a od toga 58.165 ih je steklo državljanstvo u Sloveniji. On je također naveo da su Slovenci ponosni na bh. državljane koji žive i rade u Sloveniji jer daju veliki doprinos kulturnom, sportskom i društvenom razvoju te zemlje.

Ministrica Borovac je bila obradovana takvim stavom, međutim izrazila je žaljenje što bh. građani u Sloveniji nisu prepoznati kao nacionalna manjina.

„Narodi s područja BiH i bivše Jugoslavije nemaju status nacionalnih manjina, uprkos brojnosti.  Znamo da je Parlament Slovenije 2011. usvojio ''Deklaraciju o položaju narodnih zajednica pripadnika naroda bivše Jugoslavije'' koja im garantuje ostvarivanje njihovih individualnih i kolektivnih prava,  ali im nije odobren status nacionalnih  manjina“, navela je Borovac te kazala kako se nada da će se to u skorijem vremenu promijeniti.

Minstri su također razgovarali o iseljenicima, te je dogovoreno da se ponovo susretnu početkom naredne godine.

„Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je zaduženo da u narednoj godini donese politiku vezanu za iseljeništvo. Moj slovenački kolega mi je ponudio pomoć na tom planu, što sam rado prihvatila“, rekla je Borovac.