Saopćenja

Semiha Borovac, Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH - Govor na Međunarodnoj preglednoj konferenciji o napretku ostvarenom u provedbi rezultata Briselske donatorske konferencije u otklanjanju posljedica katastrofalnih poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srbiju u maju 2014. godine (Sarajevo, 28. 9. 2015. godine)

28.9.2015


Pripala mi je izuzetna čast da kopredsjedavam i u tom svojstvu i otvorim  Međunarodnu preglednu konferenciju, čiji je cilj analiza napretka ostvarenog u provedbi rezultata Briselske donatorske konferencije u otklanjanju posljedica poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srbiju u maju prošle godine.

Dozvolite mi da Vas sve skupa pozdravim ispred Bosne i Hercegovine, u ime Predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, gosp. Denisa Zvizdića i u svoje osobno ime.

Podsječam da je današnja Pregledna konferencija organizovana i realizira se u međusobnoj saradnji institucija BiH i Republike Srbije, čije predstavnike posebno pozdravljam. 

Na početku želim se još jednom zahvaliti međunarodnoj donatorskoj zajednici na brzoj i posvečenoj reakciji, kojom prilikom su osigurana značajna sredstva za potrebe sanacije ogromnih šteta nastalih u poplavama tokom 2014.godine.   

Prethodnih dana smo u Bosni i Hercegovini imali brojne susrete i sastanke analizirajući rezultate i provedene aktivnosti na sanaciji posljedica poplava, te koristim priliku da izrazim zahvalnost institucijama vlasti na svim nivoima u BiH, kao i nevladinim organizacijama i institucijama, koje su uz financijsku i stručnu pomoć  međunarodnih donatorskih institucija i organizacija, napravile ozbiljne rezultate na planu saniranja šteta nastalih u poplavama i klizištima, a što je bio tragični bilans največih padavina na pogođenim prostorima u zadnjih 120 godina.

Naime, u maju 2014. godine, nevrijeme i teške poplave pogodile su čitav region, ostavljajući za sobom ljudske žrtve i ogromna oštećenja infrastrukture, puteva, mostova, energetske i vodovodne mreže, te hiljade oštećenih stambenih zgrada, individualnih stambenih objekata, privrednih objekata, poljoprivrednih imanja i dr.

Dodatno, u augustu prošle godine, Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srbiju pogodio je i novi talas poplava koje su za posljedicu imale dodatno stradanje stambenog fonda i infrastrukture.

Prve procjene šteta i ekonomskih gubitaka iznosile su oko 2 milijarde eura u Bosni i Hercegovini, odnosno 1,5 milijardu eura u Republici Srbiji.

Nadležne institucije vlasti na svim nivoima u BiH, uz stručnu I tehničku pomoć Delegacije Europske Unije, Svjetske banke i Ujedinjenih nacija, izvršile su procjenu štete od poplava. Procjena je izvršena u 6 sektora i 3 oblasti, a najteže pogođeni sektori su poljoprivreda, transport i privreda, energetski sektor, zdravstveni, školski, stambeni sektor, vodovod i kanalizacija, javne usluge i dr.

Ukupan iznos procjenje štete u BiH je kako sam već naglasila, 2.037.380.549 eura od čega u FBIH oko 1,04 milijarde EURA, 968,30 mil. EURA u RSrpskoj I oko 29,6 mil.EURA u Brčko Distriktu BiH. Ovom nezapamćenom prirodnom katastrofom u BiH, bila je pogođena 81 općina u BiH .

Usljed posljedica poplava i klizišta u BiH, poplavljeno je preko 43.000 kuća i stanova, dok je 1.952 kuća uništeno djelovanjem klizišta. Raseljeno je oko 83.000 osoba. Za potrebe zbrinjavanja raseljenih osoba otvoreno je 55 objekata privremenog smještaja u kojima je bilo smješteno oko 1.500 osoba. 

S ciljem saniranja posljedica poplava u Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji, u izuzetno brzoj reakciji međunarodne zajednice, već 16. jula 2014. godine u Briselu je održana Međunarodna donatorska konferencija.

Konferencija je rezultirala jasnim porukama i vrlo naglašenom solidarnošću Međunarodne zajednice s ciljem pružanja podrške i saniranja šteta u Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji. Tom prilikom, najavljena je pomoć za Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srbiju u ukupnom iznosu od oko 1,8 milijardi eura.

Prema podacima Ministarstva finansija i trezora BiH iz Finansijskog pregleda aktiviranih sredstava strane pomoći za sanaciju šteta od poplava, ažuriranom od strane donatora od 31.3.2015. godine, obećana su kreditna i grant sredstva u ukupnom iznosu od 810.475.743 eura. Detaljnu informaciju o kreditnim i grant sredstvima i stepenu implementacije, danas će prezentovati kolege iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Finansijska pomoć je prvenstveno osigurana za rekonstrukciju kuća i javnih zgrada, snabdjevanje vodom i električnom energijom, jačanje i upravljanje zaštitom od poplava, sprečavanje nesreća, izgradnju transportne i energetske infrastrukture, za oblast zdravstva, školstva I dr.

Podsjećamo da su se države i donatori na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Briselu dogovorili da će pomoć biti realizirana koordinirano uz pomoć Evropske Unije, korištenjem postojećih struktura u dvjema državama, ali putem tijesne saradnje sa međunarodnom donatorskom zajednicom. 

Tom prilikom, utvrđeni su sljedeći prioriteti i ciljevi za implementaciju sredstava:
  • Sprovođenje mjera za sprečavanje poplava i upravljanje rizikom od poplava;
  • Regionalna saradnja za upravljanje riječnim slivovima;
  • Razvoj mehanizama civilne zaštite;
  • Podsticanje razvoja energetske i ekološke politike;
  • Finansiranje privatnog sektora i
  • Socijalna dimenzija oporavka i rekonstrukcije.

Dogovoreno je da će vlasti Bosne i Hercegovine i Republike Srbije iskoristiti finansijsku pomoć na efikasan, transparentan i brz način.

Od održavanje Donatorske konferencije prošlo je nešto više od godinu dana. Nesporno su učinjeni veliki pomaci u pripremi neophodnog administrativnog, finansijskog i pravnog okvira za provedbu aktivnosti na sanaciji posljedica poplava i klizišta. Nakon održavanja Donatorske konferencije, te nakon što su sredstva postala operativna, institucije su radile po resorima s ciljem uspostave pravnog, administrativnog i finansijskog okvira, uspostave struktura i mehanizama koordiniranja, kao i procedura za implementaciju.

U BiH preduzeti su odlučni napori i blagovremeno provedene potrebne aktivnosti u okviru naših nadležnosti. 

Bosna i Hercegovina je svjesna odgovornosti i važnosti saniranja infrastrukture, stambenih jedinica, vodozaštite, obnove poljoprivrede i drugih ciljeva, osigurala i vlastita budžetska sredstva na različitim nivoima vlasti, s ciljem sanacije posljedica poplava.

Uvažavajući da se radilo o veoma specifičnoj vrsti problema, a time i poslova javne administracije, bilo je potrebno osnovati posebne institucije, kao što su npr. Federalni fond za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH,  Fond solidarnosti za obnovu Republike Srpske i dr.

Danas, tokom održavanja Konferencije, prezentovanjem informacija o ostvarenim rezultatima na sanaciji posljedica poplava u Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji, biće prikazani rezultati po ciljevima i odobrenim sredstvima sa Konferencije, uključujući rekonstrukciju stambenog fonda, transportne i energetske infrastrukture, vodozaštite, mjera prevencije i dr.

Uvažene dame i gospodo,

ova Pregledna konferencija ima zadatak utvrditi ostvarene rezultate i napredak po ciljevima iz Procjene šteta i Donatorske konferencije. Ono što je evidentno, a to je, da je urađeno puno, posebno na sanaciji stambenog fonda i infrastrukture. Krupni programi regionalnog karaktera, mjere prevencije i vodozaštite, iziskuju dodatno vrijeme i združene napore Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, donatorskih i kreditnih institucija,  u okviru očekivanja i dinamičkog okvira implementacije, utvrđenog na Donatorskoj konferenciji.

Dakle, osigurana sredstva nisu još uvijek postala operativna u punom odobrenom iznosu, procedure su dosta spore i zahtjevne, države imaju volju i same su izdvojile puno sredstva kroz svoje budžete, tako da sve u svemu zajedničkim naporima možemo uraditi više i za to postoji adekvatan okvir.

Pozivam Vas danas da potpuno realno sagledamo stanje i ostvarene rezultate, skupa analiziramo i razmotrimo mogućnosti za ubrzanje implementacije odobrenih, a eventualno neangažiranih sredstava, što je jedini pravi put za osiguranje i dodatnih nedostajućih sredstava za saniranje posljedica poplava iz 2014.godine, ali i za implementiranje neophodnih mjera prevencije od poplava.

U tom smislu želim svim sudionicama uspješan rad i konkretne rezultate, a donatorima i kreditorima još jednom se zahvaljujem na brzoj reakciji i odobrenim sredstvima tokom prošle i ove godine.

Hvala!