Saopćenja

Obraćanje ministrice za ljudska prava i izbjeglice Semihe Borovac na konferenciji o temi „Nove mogućnosti za zapošljavanje mladih i žena na Zapadnom Balkanu“

17.9.2015


Poštovani dame i gospodo, Vaše ekselencije, dragi gosti,

čast i zadovoljstvo mi je pozdraviti Vas u svojstvu ministrice za ljudska prava i izbjeglice i poželjeti Vam uspješan rad na Konferenciji o temi „Zapošljavanja žena i mladih na Zapadnom Balkanu“. Želim vam ugodan boravak u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina je 19. maja 2015. godine, preuzela predsjedavanje Komitetom ministara Vijeća Evrope, organizacjom koja je osnovana u cilju promovisanja ljudskih prava, demokratije i pravne države. U toku šestomjesečnog predsjedavanja Bosna i Hercegovina je organizator mnogih konferencija, a među kojima je i ova o novim mogućnostima zapošljavanju žena i mladih na Zapadnom Balkanu.

Ovu konferenciju su organizovali Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Odjel Evropske socijalne povelje Vijeća Evrope.

Dame i gospodo,

koristim priliku da  sa  vama podijelim informacije o  aktivnostima ovog Ministarstva koje  indirektno  mogu doprinijeti unaprijeđenju okruženja za bolju zapošljivost mladih i žena.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH oblast rada i zapošljavanja prati iz ugla ostvarivanja ljudskih prava žena i mladih i to prije svega u pogledu ostvarivanja prava na rad i osiguranja jednakih šansi za sve, spriječavanja  mobinga i diskriminacije kao i ispunjenja ostalih međunarodnih standarda u oblasti rada. 

Bosna i Hercegovina kao država potpisnica više međunarodnih konvencija ima obavezu da prati ostvarivanje prava u oblasti rada prvenstveno kroz standarde koji se zasnivaju na konvencijama Međunarodne organizacije rada (ILO konvencije) i ostalim  međunarodnim instrumentima VE i UN-a kao što su Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima te Međunarodna konvencija o zabrani diskriminacije žena kao i Konvencija o pravima djeteta kad je u pitanju  rad djece.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH ima prioritet da aktivno prati ostvarenje standarda koji su utvrđeni u okviru Revidirane Evropske socijalne povelje i zaključaka Evropskog komiteta za socijalna prava čijom implementacijom se obezbjeđuje veći stepen zaštite prava na rad i prava iz radnog odnosa.

Ocjenjujući sadašnje stanje možemo napomenuti da je Bosna i Hercegovina suočena sa teškim deficitom produktivnog zapošljavanja i dostojanstvenog rada uzrokovanog između ostalog činjenicom da globalna ekonomska i finansijska kriza nije zaobišla ni Bosnu i Hercegovinu.

Usljed veoma visoke stope nezaposlenosti mladih, opšta stopa zaposlenosti je izuzetno niska i iznosi jednu polovinu stope zapsolenosti u Evropskoj uniji. Također su primjetne niske stope zaposlensoti žena što ukazuje na značajne rodne nejednakosti na tržištu rada. Primjetno je povećanje zaposlenih u sivoj ekonomiji  kao posljedica krize. 

Nadalje, osjetljive grupe poput Roma i lica sa invaliditetom suočavaju se sa posebnim izazovima u smislu socijalne uključenosti i integracije u tržište rada. 

S druge strane naročito u aktivnostima MLJPI kroz okvir unaprijeđenja ostvarivanja ljudskih prava i sloboda te aktivnostima na spriječavanju diskriminacije nastojimo inicirati da nadležne vlade entiteta, kantona i Brčko distrikta osiguraju veću jednakost u zapošljavanju i ostvarenju prava iz radnog odnosa vođeni osnovnim ciljem koji je utvrđen u okviru Revidirane Evropske socijalne povelje u članu 1. o Pravo na rad, koji obavezuje države potpisnice da kao jedan od svojih primarnih ciljeva i odgovornosti prihvate ostvarivanje i održavanje najvišeg i najstabilnijeg mogućeg nivoa zaposlenosti, sa ciljem postizanja pune zaposlenosti.

Moram naglasiti da sadašnje politike nastoji poboljšati poslovno okruženje za nove investicije i smanjiti stopu nezaposlenosti. Ipak mi u Bosni i Hercegovini smo suočeni sa više problema koje moramo riješiti naročito u oblasti  usaglašavanja važeih zakona u oblasti rada te kroz donošenje novih  zakona koji se odnose na oblast zaštite na radu i u oblasti socijalne sigurnosti nezaposlenih, a koji treba da sadže konkretne mjera za zabranu diskriminacije, mobinga, zaštite djece koja rade i ravnopravniji tretman žena i porodilja. Dobar primjer toga je nedavno usvojeni Zakon o radu u FBiH, a u toku je procedura donpšenja ovakvog zakona i u Republici Srpskoj.

Posebno smatramo važnim da se na cijelo prostoru BiH osigura ujednačen i veći stepen socijalne sigurnosti za nezaposlene osobe, posebno za žene i mlade, kao i stimulativne mjere za zapošljavanje mladih ali i drugih marginlizranih  grupa i osoba sa invaliditetom,  civilnih žrtava rata i pripadnika manjina Roma kao  primjer  provođenja mjera pozitivne diskriminacije. 

Prateći ostvarivanje standarda u oblasti rada i mjere koje se preduzimaju s ciljem ujednačavanja šansi za zapošljavanje posebno mladih i žena i ostalih ranjivih  grupa, zabrinjva nas što entitetske vlade i dalje nemaju kapaciteta za provođenje odgovarajućih aktivnih mjera na tržištu rada, te da su nadležne službe za zapošljavanje više fokusirane na aktivosti vezane za nezaposlene, nego na posredovanje i pružanje usluga onima koji traže zaposlenje.

Statistički podaci ukazuju na to da je stopa nezaposlenosti mladih u većini zemalja, bez obzira da li je riječ o zemljama u tranziciji, zemljama u razvoju ili ekonomski razvijenim zemljama, znatno veća od stope ukupne nezaposlenosti. Ovo je naročito izraženo u BiH. Kako se navodi u Redovnom ekonomskom izvještaju za zemlje sjeverne i jugoistočne Evrope, nezaposlenost među mladima u BiH najviša je u regiji i iznosi 57,9 posto. 

U našoj zemlji, žene imaju viši stepen obrazovanja u odnosu na muškarce. Uprkos tome, slabo su  zastupljene u donošenju ekonomskih odluka, bilo u formulisanju javnih, ekonomskih i finansijskih politika, bilo u privatnom sektoru, kao poduzetnice ili na mjestima odlučivanja u ekonomskom životu uopšte.

Stoga se može zaključiti da je ekonomsko osnaživanje žena jedan od osnovnih temelja za poboljšanje položaja žena u svim sferama života.

Na kraju želim posebno naglasiti  da je Bosna i Hercegovina odlučna u namjeri da kontinuirano preduzima mjere u cilju pune implementacije  Revidirane Evropske socijane povelje, kao i odredbi Konvencije o ukidanju svih oblika diskriminacije žena i da nastavi sa donošenjem strateških dokumenta  za poboljšanje položaja žena i mladih u bosanskohercegovačkom društvu. 

Mi smo svjesni da ova teška pitanja za mogućnosti zapošljavanje žena i mladih neće biti rješena na ovoj konferenciji, ali vjerujem da ćemo zajedno naći način da pomognemo u rješavanju ovih pitanja.

Hvala na vašoj  pažnji i hvala Vam za učešće na ovoj konferenciji. 

Želim Vam uspješan rad.