Saopćenja

Ministrica Borovac razgovarala sa ambasadoricom Bodonyi

29.7.2015



Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac razgovarala je danas u Sarajevu sa ambasadoricom Republike Francuske u BiH Claire Bodonyi o aktuelnim projektima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Ministrica Borovac je istaknula važnost poštivanja ljudskih prava i vladavine prava u BiH s obzirom na složenost političkog sistema i multietničnosti bh. društva. Naglasila je da upravo koncept ljudskih prava briše sve barijere među ljudima. 

Ona je upoznala ambasadoricu Bodonyi sa trenutnim zakonskim projektima na kojima Ministarstvo radi poput izmjena i dopuna Zakona o ombudsmenu BiH i Zakona o zabrani diskriminacije. Dodala je da će Ministarstvo raditi i na izradi zakona o pravima žrtava torture.

Ministrica Borovac je rekla da je Ministarstvo aktivno i u procesu povratka izbjeglih i raseljenih lica gdje je u toku veliki projekat zatvaranja 122 kolektivna centra u BiH koji se implementira u 40 općina, sa izgradnjom 82 stambene zgrade, čime se trajno rješava problem zbrinjavanja oko 2.700 porodica, odnosno oko 7.500 ljudi. 

Istaknula je da je BiH posebno aktivna u Dekadi Roma i radi na inkluziji romske populacije za čije potrebe stambenog zbrinjavanja je do sada izgrađeno oko 700 objekata. Naglasila je da se posebna pažnja posvećuje zaštiti majki i djece za koje se osigurava zdravstvena zaštita i pristup obrazovanju.

Ministrica Borovac je rekla da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH ima obavezu da u narednom periodu izradi prijedlog zakona o iseljeništvu, te zakon o prevenciji i zabrani govora mržnje.

Ambasadorica Bodonyi je podržala aktivnosti Ministarstva za ljudska prava i  izbjeglice BiH i istaknula spremnost Francuske da podijeli svoja iskustva posebno u izradi zakonske regulative vezane za prevenciju govora mržnje.