Saopćenja

Borovac na konferenciji o ljudskim pravima: Izmjena zakonodavnog okvira

24.6.2015

Predsjednik i članovi Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH uz podršku Misije OEBS-a, Misije UN i Evropske komisije u BiH 22. i 23. juna u Bijeljini organizirali su konferenciju o temi  "Ostvarivanje i zaštita ljudskih prava i sloboda kroz zakonodavni okvir, trenutno stanje i planovi institucija BiH u oblasti ljudskih prava".  Ovakva konferencija organizirana je po prvi put, a okupila je oko 80 učesnika iz oba doma Parlamentarne skupštine BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta koji se bave ovom temom kako bi sagledali i analizirali stanje u oblasti ljudskih prava.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH Borislav Bojić rekao je da će na dvodnevnoj konferenciji biti doneseni zaključci čija će se realizacija pratiti svake godine, s ciljem unapređenja ostvarivanja ljudskih prava u svim oblastima života.

"Očekujemo da ćemo, prateći realizaciju svih obaveza u zaštiti ljudskih prava, ostvariti ulogu parlamentarnog nadzora nad izvršnim organima vlasti", istakao je Bojić.

Bojić je ukazao i na problem zloupotrebe kod državnih službenika koji, kako je rekao, privatizuju kancelarije umjesto da pružaju usluge građanima i upozorio da zloupotreba ima i u institucijama koje se bave zaštitom ljudskih prava.

Kao domaćin konferencije u Bijeljini, Bojić je zaključio da će rasprave i zaključci ići u smjeru poštivanja agende koju je BiH prihvatila na putu ka EU.

Šef Političkog odjeljenja Delegacije Evropske komisije u BiH Tomas Buš rekao je novinarima da je od 2000. godine EU podržala reformske procese u oblasti ljudskih prava u BiH sa više od 27 miliona eura, a dodatnih četiri miliona eura obezbijeđeno je za period do 2017. godine.

Ministrica za ljudska prva i izbjeglice BiH Semiha Borovac rekla je da očekuje podršku parlamentaraca za obezbjeđivanje jednoobraznog praćenja za izvršavanje brojnih preporuka od međunarodnih institucija koje su obavezujuće za BiH.


„Kada je u pitanju zakondavni okvir, naši prijedlozi Zajedničkoj komisiji su da se usvoje zaključci kojima će se jasno istaći da zakonodavni okvir unutar kojeg je propisana nadležnost Ministarstva treba mijenjati u smislu da se preciziraju zakonske odredbe kojima Ministarstvo vrši nadzore nad provođenjem zakona.

Također, kao jedan od zaključaka bi bio da se definiše obaveza Ministarstva o izvještavanju Parlamenta dva puta godišnje o nadzoru nad izvršavanjem zakona za koje je nadležno, a koje je donijela Parlamentarna skupština BiH“, kazala je između ostalog ministrica Borovac.



Ombudsman za ljudska prava u BiH Jasminka DŽumhur rekla je na konferenciji da je u kontinuitetu stanje najlošije u oblasti političkih i građanskih prava i da je najveći broj žalbi na pravosuđe, dužine rokova i pristrasnost sudova kao i na oblast uprave.

Prema njenoj ocjeni, glavni problem u unapređenju ljudskih prava je nedostatak koordinacije između različitih mehanizama u BiH.

Fermin Kordoba iz Misije OEBS-a u BiH ukazao je na potrebu obezbjeđivanja jednakih rješenja za slične slučajeve kršenja ljudskih prava u BiH, bez obzira na mjesto stanovanja.