Saopćenja

Obilježen Svjetski dan izbjeglica

16.6.2015

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac uputila je isrene pozdrave izbjeglicama  i osobama pod međunarodnom zaštitom u BiH koje su došle na Trg djece Sarajeva na obilježavanje Svejtskog dana izbjeglica.

„Izražavam iskreno zadovoljstvo što smo suorganizator ove manifestacije sa Uredom UNHCR-a u Sarajevu. Tokom svih godina zajedničke saradnje, Ministarstvo za ljudska prava i Izbjeglice BiH i Ured Visokog komesarijata za izbjeglice  (UNHCR), skupa sa partnerima iz nevladinih organizacija obilježavamo ovaj dan, jer se svaki 20. juni uzima kao Svjetski dan izbjeglica.

Namjerno ponavljam „obilježava“, a ne koristim termin „slavi“, jer je Svjetski dan izbjeglica prilika da se ukaže na težak položaj ljudi koji su napustili svoje domove zbog oružanih sukoba, elementarnih nepogoda ili opravdanog straha da će biti progonjeni zbog svoje rase, vjere, nacionalne pripadnosti, a kako bi pronašli za sebe i svoju porodicu bolje i sigurnije okruženje za život.

Na žalost, veliki broj izbjeglica iz zemalja pogođenih ratnim događajima ili zbog drugih okolnosti, napušta svoje domove i utočišta traže u zemljama Zapadne Evrope, pri čemu riskiraju svoje živote, a nažalost veliki broj njih i smrtno strada u tim migracijama. Ratovi u Siriji i Iraku, dešavanja u Južnom Sudanu, Centralnoafričkoj Republici kao i dešavanja u Ukrajini, uzrok su najvećem broju zahtjeva za azil u posljednje 22 godine“, rekla je ministrica Borovac u svom obraćanju na Trgu djece Sarajeva.

Ministrica Borovac nije mogla da ne spoemene 2,2 miliona građana BiH koji su tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu napustili svoje domove i zatražili utočište u nekoj od 100 zemalja svijeta ili su se raseljavali unutar zemlje.

„I danas, dvije decenije nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, još uvijek je veliki broj izbjeglih i raseljenih osoba bosanskohercegovačkog porijekla, koje su još uvijek izvan svojih prijeratnih domova, bilo da su raseljeni van ili untar BiH. To znači da su pred nama još uvijek brojni izazovi na planu osiguranja pristupa pravima zagrantiranim Aneksom VII Dejtonskog mirovnog sporazuma“, rekla je između ostalog ministrica Borovac.

Kako bi u suštinskom smislu bila okončana provedba Aneksa VII, osigurana su značajna donatorska i kreditna sredstva od 530 miliona KM, jer prema presjeku stanja iz juna 2014. godine u Bosni i Hercegovini još uvijek je oko 100.000 raseljenih osoba, a izvan BiH je oko 25.000 izbjeglica iz Bosne i Hercegovine koje očekuju pomoć u povratku i reintegraciji.

„Ne mogu, a da danas ne spomenem sve one ljude koji su zbog prošlogodišnjih poplava koje su zadesile našu zemlju, ostali bez svojih domova. Poplave su prouzrokovale novo raseljenje 83.000 osoba u BiH, od čega je 1.400 osoba bilo zbrinuto u 40 objekata kolektivnog smještaja. Zbog šteta koje su nastale nakon poplava, veliki broj porodica nisu se mogli vratiti u svoje domove koji su ili srušeni ili toliko oštećeni da nisu uslovni za život.

Svjetski dan izbjeglica, kojeg mi obilježavamo danas poseban je datum koji podsjeća sve nadležne domaće i međunarodne institucije u BiH, kao i predstavnike nevladinih i drugih organizacija i institucija, cjelokupnu javnost i građane, da još uvijek postoji grupa obespravljenih BH građana i izbjeglica u BiH, ali i u svijetu,  za čije je trajno rješenje, potrebno angažovati sve raspoložive resurse.

Ovim putem pozivam sve izbjegle i raseljene osobe u BiH koje su u stanju socijalne da nam se obrate, a apelujem na domaće i međunarodne institucije da još aktivnije rade na iznalaženju i dodatnih mogućnosti za rješavanje složenih pitanja izbjeglica i raseljenih.

Svijet se mora mjenjati na bolje, moramo sami sebi stvarati pozitivnu klimu kako bismo svi skupa lakše radili na otklanjanju uzroka raseljenja i prisilnih migracija“, kazala je Borovac.

Ministrica Borovac iskoristila je ovu priliku da obiđe štandove na kojima je bila šarolika ponuda domaćih proizvoda, a čiji su vlasnici povratnici u Usikolinu, Praču, Trebinje...