Saopćenja

Zamjenik ministra Predrag Jović na Okruglom stolu „Žensko preduzetništvo u dijaspori i BiH“

21.5.2015


Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović otvorio je danas Okrugli sto "Žensko preduzetništvo u dijaspori i BiH" koji se održava u okviru projekta „Migracije i razvoj: Uvrštavanje koncepta migracija i razvoja u relevantne politike, planove i aktivnosti u BiH“.
Okrugli sto organizovali su Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice – Sektor za iseljeništvo, amabasada Švajcarske u BiH i UNDP, s ciljem uspostavljanja povoljnijeg okruženja za pripadnike dijaspore koji žele da podrže i pomognu razvoj BiH, ali i da nadahnu druge žene da pokrenu vlastiti biznis.
Zamjenik ministra Predrag Jović naglasio je da je ovo ministarstvo, posredstvom Sektora za iseljeništvo, odlučilo da "učini vidljivim žene iz dijaspore - sjajne, uspješne žene u oblasti preduzetništva".
Jović je konstatovao da, iako izrazito brojna, dijaspora iz BiH je često zapostavljena i gotovo nevidljiva, mada predstavlja veliki potencijal za BiH.

"I žene u dijaspori imaju višestruke prepreke ka poslovnom uspjehu. Osim prepreke koju predstavlja percepcija preduzetništva kao `muškog prostora`, ove žene imaju i drugu prepreku u svojim karijerama, a to je njihovo porijeklo, odnosno status strankinja, imigranata, koji može da im uskrati jednake šanse sa drugima", naveo je Jović.
On je izrazio nadu da će današnji skup biti prvi korak ka umrežavanju žena u dijaspori i da će voditi ka razvijanju saradnje u različitim oblastima, uključujući i preduzetništvo.
Projekat se realizuje u partnerstvu sa 10 opština i drugim institucijama na različitim nivoima vlasti u BiH.