Saopćenja

Borovac – Korijas: Ubrzati provedbu projekata u korist izbjeglica i uključiti dijasporu u ekonomski oporavka BiH

6.5.2015


Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac i ambasador Republike Italije u BiH Ruđer Korijas (Rugger Corrias) danas su u Sarajevu izrazili spremnost za jačanje bilateralne saradnje dvije prijateljske  države.

Ministrica Borovac zahvalila je ambasadoru Korijasu na sveukupnoj  pomoći Republike Italije Bosni i Hercegovini u proteklom periodu. Naglasila je da je u ovom trenutku prioritet Ministarstva ubrzanje provedbe Regionalnog stambenog programa i smanjivanje administrativnih barijera u korist 5. 400 izbjeglica i raseljenih osoba, koje bi njegovom realizacijom dobile krov nad glavom. Istaknuvši značaj Republike Italije koja je, s pet miliona eura uloženih u Regionalni stambeni program, treći donator u ovom projektu, ministrica Borovac je pozvala ambasadora Korijasa da nastave saradnju u ovom projektu.

„Odlučni ćemo ubrzati proces povratka izbjeglica i raseljenih osoba u Bosni i Hercegovini i želimo pozvati naše prijatelje, među kojima je Republika Italija, da intenziviramo kontakte“, kazala je ministrica Borovac izrazivši još jednom zahvalnost Republici Italiji na njenoj pomoći u ekonomskom oporavku stanovništva BiH nakon prošlogodišnjih majskih poplava u BiH. 

Ambasador Korijas upoznao je ministricu Borovac s konkretnim aktivnostima koje Republika Italija provodi s ciljem ekonomskog oporavka stanovništva na poplavljenim područjima u cijeloj Bosni i Hercegovini i prevenciji od poplava.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o budućim modalitetima saradnje u sferi iseljeništva i pomoći dijaspori u Italiji te njenim snažnijim uključivanjem u projekte ekonomskog oporavka Bosne i Hercegovine.