Saopćenja

Susret Borovac – Wigemark: Nastaviti provedbu Strategije povratka u korist izbjeglica

30.4.2015



Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac i šef Delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark razgovarali su danas u Sarajevu o predstojećim aktivnostima ovog ministarstva u procesu povratka,  zaštiti ljudskih prava, sprečavanju svih vidova diskriminacije i osnaživanju vladavine prava. 

Ministrica Borovac zahvalila je ambasadoru Wigemarku na pomoći Evropske unije, koja je jedan od najvećih i najvažnijih donatora u projektima povratka izbjeglih u Bosni i Hercegovini. Naglasila je potrebu evaluacije i nastavka provođenja Strategije povratka i pratećeg akcionog plana, istaknuvši da ovaj proces treba ubrzati i pojednostaviti procedure te unaprijediti saradnju nadležnih institucija unutar Bosne i Hercegovine u korist povratnika. Najavila je važnost smanjivanja administrativnih barijera u provedbi Regionalnog stambenog programa i istaknula potrebu bolje saradnje država koje participiraju  u ovom programu, posebno u dijelu koji se odnosi na efikasniju razmjenu podataka o izbjeglim licima između Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Ministrica Borovac je najavila izradu strategije o ljudskim pravima, kao i donošenje novih i izmjene više postojećih zakona u ovoj oblasti, s ciljem njihovog usklađivanja s legislativom i standardima Evropske unije u korist svih građana u BiH. 

Ističući da  Bosna i Hercegovina predsjedava Dekadom Roma, ministrica Borovac je istaknula važnost osnaživanja provedbe Akcionog plana Bosne i Hercegovine za rješavanje problema Roma u oblastima zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite za koji se iz državnog budžeta na godišnjem nivou izdvaja tri miliona konvertibilnih maraka.

Obostrano je konstatirano da unapređenje zaštite ljudskih prava u BiH predstavlja izazov i zahtijeva odlučnu akciju vlasti u Bosni i Hercegovini na njenom putu u evropske integracije.