Saopćenja

Sastanak Borovac - Henessey

22.4.2015


Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac primila je u nastupnu posjetu šeficu Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Henessey s kojom je razgovarala o dosadašnjoj dobroj saradnji, te mogućim novim aktivnostima u kojima učestvuju ove dvije institucije.

Kako je rekla Henessey, stavljen je novi naglasak Vijeća Evrope na Bosnu i Hercegovinu po pitanju određenih stvari. 

„Prije svega, riječ je o Akcionom planu Vijeća Evrope koji je većinom posvećen zaštiti ljudskih prava. S obzirom da je riječ o novom dokumentu, predviđena je njegova promocija koja je planirana za 21. maj, a u kojoj osim Vijeća Evrope treba da učestvuju dva ministarstva sa državnog nivoa i to za ljudska prava i izbjeglice, te vanjskih poslova. Ovo će svakako Bosni i Hercegovini biti od pomoći kad preuzme predsjedavanje Vijećem Evrope, s obzirom na to da će biti lider u određenim aktivnostima, a većina njih se zapravo odnose na ljudska prava“,  rekla je između ostalog Henessey.

Ministrica Borovac izrazila je zadovoljstvo posjetom predstavnice Vijeća Evrope, te se zahvalila na podršci u radu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

„Bez pomoći Vijeća Evrope ne samo ovom Ministarstvu, nego našoj zemlji, ne bismo mogli odgovoriti svim zahtjevima koji se pred nas stavljaju. U tom smislu bi nam dobro došla pomoć kod jačanja kapaciteta u smislu šire edukacije službenika. Ono u čemu očekujemo pomoć Vijeća Evrope jesu instrumenti neophodni za realizaciju određenih poslovnih aktivnosti odnosno ciljeva zacrtanih u programima rada. Također, trebamo poraditi i na promociji kako bi naši građani bolje znali koje su nadležnosti Ministarstva, kao i šta sve to mi radimo“, kazala je Borovac.

Borovac i Henessey su također otvorile razgovore o nastavku projektnih aktivnosti vezanih za romsku populaciju, zatim o nacionalnim manjinama, djeci, LGBT populaciji.