Saopćenja

21. mart – međunarodni dan borbe protiv rasne i svih vidova diskriminacije

20.3.2015

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine povodom 21. marta – međunarodnog dana borbe protiv rasne i svih vidova diskriminacije obavještava slijedeće:

Poveljom Ujedinjenih nacija uspostavljen je koncept jednakosti svih ljudskih bića koji je postao temelj duha svih međunarodnih i evropskih instrumenata za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Evropska konvencija o ljudskim pravima i osnovnim slobodama (iz 1950.god.)  je sastavni dio Ustava Bosne i Hercegovine i kao takva ima snagu direktne primjene u bosansko-hercegovačkoj jurisdikciji, pa samim tim i čl. 14 Konvencije koji zabranjuje svaki vid diskriminacije direktno je primjenjiv u pravnom sistemu BiH kao i Prtokol 12 uz istu koji  sadrži odredbu  opšte zabrane diskriminacije.

Međunarodnim ugovorima multilateralnog karaktera, a posebno Međunarodnom konvencijom o eliminaciji rasne i svih vidova diskriminacije, predviđeno je da država-članica preduzme neophodne, efektivne mjere kako bi se okončala praksa pojave svih pokreta koji doprinose rasplamsavanju rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i svih vidova netolerancije uključujući ekstremne političke partije, pokrete i skupine kao što su neonacisti i skinheads grupe što Bosna i Hercegovina i čini.

Uspostava međunarodnih tijela za zaštitu ljudskih prava uključujući i tijela Vijeća Evrope (ECRI) i tijela OUN-a (UN komitet za borbu protiv rasne diskriminacije) kao i donošenje Durbanske deklaracije i Programa djelovanja kvalitetno doprinosi jačanju mehanizama za zaštitu ljudskih prava kroz podizanje svijesti ciljanih grupa u svrhu jačanja tolerancije, povezivanja različitosti, jednakosti pred zakonom, ostvarivanje prava na jednak pristup sudovima, prava na  slobodu svijesti i vjere, prava na obrazovanje itd.

Neophodno je naglasiti da je princip „zabrane diskriminacije“ ugrađen kako u Ustav BiH tako i u ustave entiteta i nižih nivoa organizacije vlasti, te da je parlamentarna skupština BiH usvojila sveobuhvatni Zakon o sprečavanju svih vidova diskriminacije u Bosni i Hercegovini.

U cilju bolje zaštite ljudskih prava BiH je donijela Akcioni plan za rješavanje problema Roma u oblastima: zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja, zdravstvene zaštite, obrazovnih poteba, pristupila je Dekadi Roma, donesen je Plan akcije za djecu, Strategija za borbu protiv trgovine ljudima ratifikovana je Evropska socijalna povelja, Konvencija o pravima osoba sa onesposobljenjem  i Evropska povelja o regionalnim ili manjinskim jezicima, usvojen je Zakon o zaštiti prava nacionalnih manjina, Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica; Zakon o ravnopravnosti polova, Zakon o zabrani diskriminacije.

Bosna i Hercegovina, kao multinacionalna, multivjerska pa samim tim i multikulturna društvena zajednica, je opredijeljena za princip poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda kroz jačanje demokratije, multikulturalnog dijaloga i poštivanja nacionalnih, kulturnih i vjerskih različitosti, a suzbijanja svakog oblika diskriminacije i netolerancije iskazane prema pripadnicima bilo kog  dijela društva.

Prije svega neophodno je napomenuti da se Bosna i Hercegovina kao takva zalaže za održavanje multikulturalnog društva kroz jačanje međusobnog dijaloga kao osnovnog sredstva u povezivanju različitosti i razvoju tolerancije u društvu.