Saopćenja

Saopštenje za javnost povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

3.12.2014

Ujedinjene Nacije su 1992.godine proglasile 3. decembar kao Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Zemlje članice obilježavaju ovaj dan u cilju postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i učešća osoba sa invaliditetom u svim sferama društvenog života. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH kontinuisano sarađuje sa udruženjima osoba sa invaliditetom iz cijele Bosne i Hercegovine i radi na promovisanju prava ove grupe stanovništva.

Odlukom Vijeća ministara formirano je Vijeće za osobe sa invaliditetom BiH u svrhu osiguranja saradnje sa nadležnim entitetskim i državnim organima vlasti i svim udruženjima osoba sa invaliditetom. Prvi saziv Vijeća za osobe sa invaliditetom BiH je imenovan 02.09.2011. godine Rješenjem o imenovanju članova Vijeća za osobe sa invaliditetom BiH i čine ga 20 članova Vijeća, sa mandatom od četiri godine. Od tada do danas Vijeće za osobe sa invaliditetom BiH aktvno radi na pitanjima prava osoba sa invaliditetom zajedno sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je u 2012. godini aktivno radilo na izradi Inicijalnog izvještaja o provođenju UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, i isti je usvojen od strane Vijeća ministara BiH na 35. sjednici održanoj 17.01.2013. godine. Izvještaj je u februaru 2013. godine upućen UN Komitetu za prava osoba sa invaliditetom, a očekuje se da će isiti biti prezentovan i branjen pred Komitetetom u prvoj polovini 2015. godine.