Saopćenja

19. novembar/studeni – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad djecom

20.11.2014

Današnji dan, 19. novembar/studeni se obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad djecom.

Zlostavljanje i zanemarivanje djece, ili kako ih skupa najčešće nazivamo nasiljem nad djecom je, nažalost, veoma raširen problem, pa i u Bosni i Hercegovini, koji danas zasigurno ugrožava temelje vrijedonosnog sustava suvremenog društva.

Nasilje nad djecom se dešava u domaćinstvima, školama, na ulici. S tim u vezi, počinioci nasilja mogu biti roditelji, učitelji, staratelji, članovi obitelji/porodice, druga djeca.

Posljedice nasilja nad djecom mogu biti razarajuće.  Od najgoreg mogućeg scenarija, da od posljedica nasilja nad djetetom nastupi prerana smrt mlade osobe do odrastanja sa velikim emocionalnim, psihičkim ili fizičkim ožiljcima.

Izloženost djece nasilju ne dovodi samo u pitanje njihovo zdravlje već i mogućnost njihovog razvoja u odrasle osobe koje su u stanju formirati zdrave obitelji/porodice i biti dio zajednice.
Zaštita djece od ove pošasti je primarni zadatak suvremene zajednice i obaveza kojoj bi svaka ozbiljna i civilizirana zajednica trebala posvetiti veliku pažnju.

Nasilje svih vrsta, naročito nasilje u svakodnevnom životu, prijeti da postane obrazac ponašanja koji zajednica prihvata kao rutinu i zato Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine pokušava podstaći javnost i institucije vlasti na svim nivoima da razmišljaju o problemu prevencije nasilja nad djecom.

Dugogodišnjim radom i radom s partnerskim organizacija, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, nastoji osigurati ispunjavanje prava svakog djeteta da bude zaštićeno od svih oblika nasilja.

Tome svjedoče dokumenti koji su prethodnih godina urađeni u okviru ovog Ministarstva. Strategija za borbu protiv nasilja nad djecom u Bosni i Hercegovini (2012-2015)“, ima za cilj suzbijanje i preveniranje, makar u ranoj fazi, bilo kakvih pojava u kojima je dijete izloženo nekoj vrsti nasilja.

Smjernicama za postupanje u slučaju nasilja nad djecom u Bosni i Hercegovini iz 2013. godine su obuhvaćeni svi vidovi nasilja nad djecom uključujući i dječiju pornografiju, te jasno definirane instrukcije na koji način institucije treba da postupaju u svim slučajevima kada identificiraju da je dijete žrtva bilo kojeg vida nasilja.

U prvoj polovini 2014. godine, u okviru Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, urađeno je izvješće o provođenju Konvencije Vijeća Europe o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualne zloupotrebe.

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad djecom, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine poziva sve institucije i pojedince da daju svoj doprinos u prevenciji i suzbijanju nasilja nad djecom u Bosni i Hercegovini.