Saopćenja

20. studeni/novembar – Univerzalni dan prava djeteta (Međunarodni dan prava djeteta)

20.11.2014

Konvencija o pravima djeteta usvojena je od strane Generalne skupštine Ujedinjenih naroda 20. novembra/studenog 1989. godine i današnji dan se obilježava kao Univerzalni dan prava djeteta ili Međunarodni dan prava djeteta.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, u svojim redovnim aktivnostima, kao i u posebnim projektima, kontinuirano radi na promoviranju prava djece u Bosni i Hercegovini i iniciranju aktivnosti na provođenju Konvencije o pravima djeteta UN.

Smatrajući da je siromaštvo ključni faktor koji ograničava ostvarivanje dječijih prava u Bosni i Hercegovini, početkom 2014. godine, Ministarstvo za ljudska prava je organiziralo  konferenciju na kojoj je prezentirano Prvo  izvješće o socijalno isključenim kategorijama djece u BiH bazirano na Smjernicama za prepoznavanje socijalno isključenih kategorija djece.

Također, aktivnosti u tekućoj godini su bile usmjerene na ranjive kategorije djece, a posebno na obrazovanje romske djece i prikupljanje podataka o provođenju Revidiranog akcijskog plana BiH o obrazovnim potrebama Roma.

U cilju suzbijanja prisilnog i štetnog rada djece na ulici u Bosni i Hercegovini, a nakon provedenog istraživanja ove pojave, Ministarstvo za ljudska prava je uradilo Praktikum za obuku sudija, tužilaca, policije, socijalnih radnika i drugih profesionalaca o problemu suzbijanja prisilnog i štetnog rada djece na ulici u Bosni i Hercegovini, što je jedan od koraka suprotstavljanja ovoj pojavi.

U povodu dječije nedjelje, Ministarstvo za ljudska prava je sudjelovalo u zajedničkim aktivnostima sa Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike u pripremi i održavanju konferencije „Reforma dječije zaštite u BiH - transformacija institucija i alternativno zbrinjavanje djece“. Cilj konferencije bilo je podići svijest profesionalaca i praktičara iz oblasti zaštite djece bez roditeljskog staranja o važnosti alternativnih oblika zbrinjavanja, s fokusom na hraniteljstvo, te uključivanje u proces deinstitucionalizacije i transformacije institucija za zbrinjavanje djece, kao jedan od koraka reforme dječije zaštite u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Smatrajući da se pravo na učešće djece poštuje najmanje od svih dječijih prava, a u povodu obilježvanja 25 godina Konvencije o pravima djeteta, Ministarstvo za ljudska prava u partnerstvu sa nevladinim organizacijama i uz podršku UNICEF-a, je sudjelovalo u pripremi „okruglog stola“ gdje je kroz projekat „Glas djece“ prezentirano istraživanje „Shvatite nas ozbiljno – šta djeca poručuju vlastima BiH“.

Aktivnosti u 2014. godini bile su akcentirane i na pripremu izvještaja o provođenju Akcijskog plana za djecu Bosne i Hercegovine (2011 – 2014) koji je imao za cilj stvaranje što povoljnijih uvjeta za život djece i obitelji, njihovo zdravo psiho-fizičko odrastanje i uključivanje u društvo i participaciju u odlučivanju, a u najboljem interesu djece.

Vijeće za djecu Bosne i Hercegovine, koje djeluje pri Ministarstvu za ljudska prava, današnji dan obilježava radnom sjednicom na kojoj se priprema Akcijski plan za djecu Bosne i Hercegovine (2015 – 2018.) koji ima za cilj provođenje Preporuka Komiteta za prava djeteta.