Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, gosp. Damir Ljubić otvorio je danas u Sarajevu 27. sastanak međunarodnog Upravnog komiteta Dekade uključenja Roma 2005.-2015. i tom prilikom rekao:

29.9.2014


GOVOR MINISTRA:

Poštovani uvaženi predstavnici zemalja članica Dekade, međunarodnih organizacija, predstavnici Roma i ostali

Dame i gospodo,

Dozvolite, prije svega, da vas kao domaćin i u ulozi zemlje presjedatelja,  pozdravim i zaželim dobrodošlicu. Želim vam ugodan boravak u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Još u Crnoj Gori, predstavili smo naš Plan predsjedavanja i vjerujem da ćemo opravdati vaše povjerenje. Svima nam je cilj da pomognemo romskoj populaciji u Bosni i Hercegovini u bržem socijalnom uključivanju i unapređenju životnih uvjeta Roma.

Želim da vas kratko informiram o djelovanju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine u cilju rješavanja problema Roma, kao najbrojnije manjinske populacije u BiH. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine posvećeno je, koristeći sve domaće i međunarodne instrumente, unapređenju ljudskih prava svih svojih građana, posebno osjetljivih kategorija, kakve su nacionalne manjine, a naročito najbrojniji Romi.

Iako smo s kašnjenjem pristupili Dekadi uključenja Roma 2005-2015. godina, tj. u rujnu 2008. godine, uspjeli smo napraviti značajne rezultate u rješavanju problema Roma u oblastima stanovanja, zapošljavanja, zdravstvene zaštite i obrazovanja.

Želim istaknuti da je, na inicijativu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, 2009. godine prvi put u državnom budžetu osigurano 1,5 milijuna EUR za rješavanje problema Roma u oblasti stanovanja, zapošljavanja, zdravstvene zaštite, te evidentiranje potreba romske populacije. Istu sumu nastavili smo da planiramo svake godine.

Najveći uspijeh smo postigli u stambenom zbrinjavanju Roma, gdje smo do sada ukupno uložili oko 10 milijuna EUR, računajući sufinancirajuća sredstva lokalnih vlasti, tj. implementatora projekata. Projekti su realizirani ili još teče realizacija u preko 60 općina, a ukupno je do sada izgrađeno ili rekonstruirano oko 600 stambenih jedinica i oko 400 romskih obitelji su bili korisnici projekata infrastrukture. U tijeku je realizacija projekata iz 2013. godine i po IPA sredstvima, po kojima predviđamo da će biti izgrađeno ili rekonstruirano još dodatnih 150 stambenih jedinica. U implementaciji projekata za stambeno zbrinjavanje Roma, kod odabira romskih korisnika projekata, obaveza svakog implementatora projekta je bila da se uključe dva predstavnika Roma iz lokalne zajednice.

Na planu zapošljavanja, a u skladu sa usvojenim Akcijskim planom, do sada je kroz projekte zapošljavanja prošlo oko 300 Roma. Svjesni smo da moramo nastaviti raditi više na održivom i trajnom zapošljavanju, što su nam planovi za ubuduće.

Na planu zdravstvene zaštite, značajan napredak je učinjen na podizanju svijesti o važnosti zdravstvene zaštite u romskoj nacionalnoj manjini, imunizaciji romske djece i reproduktivnom zdravlju i materinstvu, na edukaciji romskog nevladinog sektora u lokalnim sredinama u ovoj oblasti, kao i na uvođenju mnogih romskih obitelji u redovan sustav zdravstvene zaštite u Bosni i Hercegovini.

Na planu obrazovanja, u skladu sa Revidiranim akcijskim planom,  nepredak je postignut kod poduzimanja stimulativnih mjera i izdvajanju proračunskih sredstava na nižim nivoima vlasti za nabavku udžbenika i  osiguranjuu užine za romsku djecu uključenu u obrazovni proces, te stipendiranju učenika i studenata romske nacionalnosti.

Želim vas obavijestiti da je Ministarstvo uključilo u rad na terenu mnogo Roma na lokalnom nivou. Na ovaj način smo osigurali masovnije učešće romskih predstavnika u procesu odlučivanja. Imamo mnogo aktivnosti na lokalnom nivou, općine izdvajaju sredstva za rješavanje problema Roma, udružuju sredstva sa proračunskim sredstvima na nivou države kako bi došli do boljih rezultata. Planovi su nam da što više aktivnosti usmjerimo na lokalni nivo, kao i da općinske vlasti prave lokalne akcijske planove.

Ministarstvo redovno aplicira za IPA projekte kod Evropske komisije, i odobren nam je IPA projekat od 5 milijuna EUR, koji će uglavnom biti iskorišten u stambeno zbrinjavanje Roma. Realizacija prve faze IPA projekta, u iznosu od 2,5 milijuna EUR je počela.

Bosna i Hercegovina je opredijeljena da nastavi realizaciju svih planova i aktivnosti u cilju poboljšanja uvjeta života romske populacije i bržeg integriranja u društvo. Činimo sve kako bismo postigli više rezultata u sklopu raspoloživih financijskih sredstava.

U toku predsjedavanja Bosne i Hercegovine Dekadom uključenja Roma, nastavit ćemo razgovore i traženje modaliteta kako nastaviti proces podrške romskoj populaciji uz poštovanje načela Deklaracije o pristupanju Dekadi.

Na ovom putu zemlje članice Dekade očekuju snažniju podršku međunarodne zajednice i svih vas kako bismo napravili veći iskorak u rješavanju  problema Roma.

Hvala.