Saopćenja

Ministar Damir Ljubić sa delegacijom Kuvajta – milion dolara za obnovu poplavljenih kuća

18.7.2014

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić primio je danas u Sarajevu veleposlanika Kuvajta u BiH Nasera Almotairija (Nasser Riden Thamer Almotairi) i delegaciju Crvenog polumjeseca Kuvajta predvođenu zamjenikom predsjednika Anvarom Hasavijem (Anwar Abdullah Al-Hasawi).

Na sastanku je razgovarano o aktualnoj situaciji u BiH nakon nedavnih poplava i mogućnostima za pomoć poplavljenom stanovništvu. Ministar je upoznao delegaciju iz Kuvajta o posljedicama ove elementarne nepogode i aktivnostima koje je Ministarstvo poduzelo u pravcu saniranja nastalih šteta.

Veleposlanik Almotairi obavijestio je ministra Ljubića da je Vlada Kuvajta, u svrhu pomoći za obnovu domova u područjima koja su bila pogođena poplavama, odobrila sredstva u iznosu od milion USA dolara. Dogovoreno je da se implementacija ovih sredstava provede uz koordinaciju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, a sugovornici su se složili da je neophodno provesti brze i efikasne akcije obnove kuća, kako bi se ljudi u što kraćem roku vratili u svoje domove i osigurali dostojanstven život svojim obiteljima.

Ministar je zahvalio ambasadoru Kuvajta za ova značajna sredstva i svu pomoć koju je Vlada Kuvajta pružila tokom poplava na najugroženijim područjima BiH, te naglasio da će Ministarstvo svim raspoloživim resursima podržati ovaj projekat, kako bi se na najbrži mogući način osigurala obnova kuća i povratak obitelji koje su u poplavama ostale bez krova nad glavom.

Predstavnici delegacije Kuvajta posjetit će poplavljena područja i u suradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH utvrditi dalje pravce djelovanja u cilju operativnog pristupa dogovorenom projektu.

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo postignutim dogovorom i najavili nastavak uspješne suradnje.

SLUŽBA ZA INFORMIRANJE