Saopćenja

SVJETSKI DAN IZBJEGLICA

20.6.2014

Svjetski dan izbjeglica u mnogim zemljama svijeta obilježava se svakog 20. lipnja/juna i tog dana, zemlje koje su prihvatile izbjeglice na prikladan način obilježavaju ovaj datum.

Ministarstvo za ljudska prava i Izbjeglice BiH u suradnji sa Visokim komesarijatom UN za izbjeglice (UNHCR)i drugim domaćim i međunarodnim organizacijama također obilježeva ovaj dan, jer je to prilika da se ukaže na težak položaj osoba koje su napustile svoje domove zbog oružanih sukoba, elementarnih nepogoda ili opravdanog straha da će biti progonjeni zbog svoje rase, vjere, nacionalne pripadnosti, a kako bi pronašli za sebe i svoju obitelj bolje uvjete za život.  
 
U periodu od 1992. do 1995. godine oko 2,2 mil. bosanskohercegovačkih građana je zatražilo utočište u zemljama Regiona (Hrvatska, Srbija, Crna Gora) kao i u drugim zemljama na svim kontinentima ili je raseljeno unutar Bosne i Hercegovine.  
 
Danas gotovo dvije decenije nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma još uvijek oko 83.000 raseljenih osoba i blizu 60.000 izbjeglica u oko 40 zemalja svijeta, još uvijek traga za trajnim stambenim i drugim rješenjima. 
 
Nažalost u Bosni i Hercegovini elementarne nepogode koje su se desile tokom prošlog mjeseca prouzrokovale su raseljenje i novih oko 83 000 osoba, a od toga je oko 1.400 osoba zbrinuto u oko 40 objekata privremenog smještaja . Uslijed nastalih šteta od poplava i klizišta dio ovih osoba se ne može vratiti u svoje poplavljene, oštećene i srušene domove čime su postale interno-raseljene osobe u Bosni i Hercegovini, a oko 500 osoba su zbrinute u susjednim zemljama. 
 
Također, temeljem važećih sporazuma o readmisiji potpisanih sa 27 država, Bosna i Hercegovina je uspostavila uspješan sustav prihvata naših građana koji bespravno borave u tim zemljama. 
 
I pored velikog broj izbjeglica koje vode porijeklo iz BiH, raseljenih osoba u BiH, raseljenih osoba usljed elementarnih nepogoda-poplava, prihvata i zbrinjavanja readmisiranih građana, Bosna i Hercegovina je pružila zaštitu i za osobe sa priznatim izbjegličkim statusom i statusom supsidijarne zaštite čiji se broj udvostručio zbog ratnih sukoba u svijetu. U skladu sa svojim mogućnostima ovim osobama je BiH pružila utočište i potpunu zaštitu njihovih temeljnih prava i sloboda, što je u skladu sa međunarodnim konvencijama koje je Bosna i Hercegovina potpisala. 
 
Bosna i Hercegovina, dakle, paralelno radi na prihvatu i zbrinjavanju osoba koje još uvijek nisu ostvarile svoje pravo iz Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, na pitanjima prihvata i međunarodno pravne zaštite izbjeglica iz drugih zemalja u BiH, nerješenim slučajevima raseljenja koji su sada usloženi zbog posljedica nastalih nakon poplava u BiH i pitanjima readmisije njenih građana koji nezakonito borave u drugim zemljama i dr. 
 
Svjetski dan izbjeglica, poseban je datum koji podsjeća sve nadležne domaće i međunarodne institucije u BiH, kao i predstavnike nevladinih i drugih organizacija i institucija, kao i ukupnu javnost i građane, da još uvijek postoji grupa obespravljenih BH građana i izbjeglica u BiH, za čije je trajno rješenje, potrebno angažirati sve raspoložive resurse.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH poziva sve osobe koje su u stanju potrebe izazvanom izbjeglištvom ili raseljenjem da se obrate Ministarstvu, a domaće i međunarodne institucije da još aktivnije rade na iznalaženju i dodatnih mogućnosti za rješavanje složenih pitanja izbjeglištva i raseljenja, koja se očigledno kao problem pojavljuju na različitim mjestima sirom svijeta, a izazvano ratovima, elementarnim nepogodama, progonima i iz drugih razloga.