Saopćenja

Sastanak ministra Damira Ljubića sa predstavnicima Roma

4.4.2014


Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Damir Ljubić ugostio je predstavnike Odbora za Rome pri Vijeću ministara BiH g-đu. Indiru Bajramović, g-đu Snježanu Mirković i g-dina. Jadranka Đurića, povodom pripremanja aktivnosti oko obilježavanja Međunarodnog dana Roma, 08.04. i preuzimanja uloge predsjedavanja Bosne i Hercegovine Dekadom uključenja Roma 2005-2015. Na današnjem sastanku razgovaralo se i o realizaciji projakata koje financira VMBiH a odnose se na stambenu izgradnju,zdravstveno osiguranje te poticanje upošljavanja Roma.Analizirano je postojeće stanje te problemi sa kojima se Romska zajednica svakodnevno susreće. Najavljeni su novi projekti koje će ministarstvo realizirati u narednom periodu,te je dogovoreno organiziranje više sastanaka na kojima će se sa predstavnicima Roma usuglasiti i predložiti riješenja koja su realna i održiva na terenu, te će olakšati daljnju implementaciju projekata.

Na sastanku se također razgovaralo o preuzimanja uloge predsjedavanja Bosne i Hercegovine Dekadom uključenja Roma 2005-2015 te aktivnostima koje će se poduzeti.

Tijekom predsjedavanja Dekadom, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH će kao i do sada aktivno surađivati sa romskim nevladinim organizacijama u cilju predstavljanja kako napretka, tako i primjera dobrih praksi i preporuka za unaprjeđenje položaja Roma u Bosni i Hercegovini.

Nakon održanog sastanka upriličena je i tiskovna konferencija.