Saopćenja

Priopćenje

10.3.2014


Danas 10.3.2014.godine, Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, mr. Damir Ljubić i gosp. Franjo Komarica, biskup banjalučki, sa suradnicima, razgovarali su o pitanjima povratka Hrvata u Bosnu i Hercegovinu, problemima elektrifikacije povratničkih domova, problemima sa kojima se susreće Katolička crkva u BiH kada je u pitanju rješavanje otvorenih i aktualnih problema nerješenog socijalnog i mirovinskog osioguranja vjerskih službenika,  pitanju izgradnje crkve u Drvaru, ali i obnove drugih crkava i vjerskih objekata u BiH, obnove komunalne i socijalne infrastrukture na područjima od interesa za povratak Hrvata i dr.

Naglašena je potreba žurne intervencije vezano za obnovu stambenih jedinica i infrastrukture na određenim područjima povratka u BiH i potreba pojačane medijske i druge promocije svih aktivnosti koje su u tijeku, a s ciljem boljeg informiranja povratnika koji iskazuju želju i interes za povratak.

Ministar Ljubić, upoznao je biskupa Komaricu o brojnim tekućim programima koje provodi Ministarstvo, kao što su projekat obnove komunalne i socijalne infrastrukture, elektrificiranja povratničkih naselja, Regionalni stambeni program, program fonda OPEC, Saudijskog Razvojnog Fonda, programa BiH kod Razvojne banke Vijeća Europe za zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja, kao i o Programu Vlade R Hrvatske za povratak Hrvata iz Hrvatske u BiH koji je operativno krenuo i prva isporuka materijala kreće 15.3.2014.godine.

Ministar Ljubić i biskup Komarica dogovorili su se također da će nastaviti međusobnu suradnju na planu razmjene informacija po pitanjima od zajedničkog interesa.