Saopćenja

Susret Ljubić – D'Errico: Zabrinutost Vatikana položajem Hrvata u BiH

5.4.2012


Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić primio je danas u Sarajevu nadbiskupa Alessandra D'Errica, apostolskog nuncija u BiH sa kojim je razgovarao o pitanjima povratka Hrvata i katolika u Bosni i Hercegovini.

Čestitavši ministru Ljubiću na imenovanju nadbiskup D'Errico je istaknuo da je ovo ministarstvo od posebne važnosti za vjerske zajednice koje su zainteresirane za povratak izbjeglih i raseljenih, kao i pitanja ostvarenja temeljnih ljudskih prava.

Zahvalivši na čestitkama ministar Ljubić je informirao apostolskog nuncija D'Errica o tijeku priprema za predstojeću regionalnu donatorsku konferenciju planiranu za 24. travanj u Sarajevu. Ministar Ljubić je istaknuo da je ovo pravo vrijeme za ovakvu konferenciju, da se prikupe potrebna sredstva i time ubrza rješavanje problema izbjeglih i raseljenih u cijeloj regiji, jer vlada dobra politička atmosfera da se ovo pitanje riješi.

Apostolski nuncij u BiH D'Errico prenio je zabrinutost Svete Stolice zbog smanjenja broja Hrvata i katolika u Bosni i Hercegovini, te njihovim nepovratkom na prostoru BiH. On je izrazio zabrinutost što u proračunu za 2012. godinu uopće nisu predviđena sredstva za povratak izbjeglih i raseljenih osoba, te izrazio očekivanje da će se takva situacija promjeniti.

Ministar Ljubić je rekao da je povratak izbjeglih i raseljenih prioritet rada Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i naglasio da se on osobno, predano, zalaže da se u proračun za 2012. godinu uvrste sredstva za potporu povratku izbjeglih i raseljenih osoba.