Saopćenja

Ministar Sevlid Hurtić se sastao sa rukovodstvom USK i Bihaća, boravio u posjeti kampu „Lipa“

30.3.2023

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne I Hercegovine Sevlid Hurtić danas je, 29.03.2023. godine, održao zajednički sastanak sa premijerom USK Mustafom Ružnićem, predsjedavajućim Skupštine Kantona Jasminom Musićem i gradonačelnikom Bihaća Elvedinom Sedićem.

Ministar Hurtić je informisao sagovornike o budućim projektima i aktivnostima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, ističući grantove koji se odnose na infrastrukturu i romsku populaciju. 

Također, na sastanku je razgovarano i o nastavku  rješavanja stambene problematike raseljenih lica kroz implementaciju projekta Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa i projekta CEB II.

Ministar je sagovornike upoznao i sa namjerama da se u budućnosti realizuje i projekat CEB III, nakon čijeg bi završetka bili zatvoreni svi kolektivni i alternativni centri u cijeloj državi .

Posebna pažnja posvećena je temi migrantske situacije u Bosni i Hercegovini sa fokusom na Unsko-sanski kanton u kontekstu garantovanja ljudskih prava za osobe u pokretu. Naglašena je važnost jačanja sistema upravljanja migracijama kroz koordinaciju nadležnih državnih institucija, a domaćini su upoznali ministra sa problemima s kojima su se ovaj kanton i grad suočavali i trenutno suočavaju u pogledu migranata. 

Ministar Hurtić je tokom dana posjetio i kamp „Lipa“, gdje je do jučer bilo smješteno preko 180 migranata iz nekoliko zemalja. Ministar se upoznao sa organizacijom i načinom funkcionisanja kampa, te ukazao na važnost unapređenja rada, ali i generalnog poboljšanja upravljanja migracijama u našoj zemlji.