Saopćenja

Obraćanje ministra Sevlida Hurtića na otvorenju džamije Arnaudije u Banjaluci

7.5.2024

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine dr. Sevlid Hurtić, danas se, 7. maja 2024. godine, u Banjaluci obratio na svečanom otvorenju džamije Arnaudije.

Također, ministar Hurtić je, zajedno sa vjerskim i političkim zvaničnicima, presjekao vrpcu, čime je svečano otvorena obnovljena džamija, koja je izgrađena 1595. godine, a porušena 7. maja 1993. godine.  

U svom obraćanju, ministar Hurtić je, između ostaloga, kazao: 

„Zadovoljstvo mi je danas biti ispred ovog impozantnog objekta, ispred banjalučke i bosanskohercegovačke ljepotice, koja je ponovo zablistala u autentičnom obliku, kao i prije više od četiri stoljeća.

Ovim svečanim i radosnim činom upotpunit će se mozaik obnove 16 porušenih banjalučkih džamija. Arnaudija će tako dodatno ukrasiti ovaj prelijepi bh. grad na Vrbasu, i vjerujem, donijeti radost u srca svim ljudima u našoj domovini, prije svih vjernicima koji će u njoj obavljati namaz.

Vraćanje u Banja Luku, kako se često kaže, sestre Ferhadije džamije, nije samo čin otvorenja jedne džamije. Ovaj događaj ima višestruk značaj, kojim nastavljamo snažno njegovati naše bogato naslijeđe i duhovne vrijednosti. Neka ovo arhitektonsko remek djelo bude opomena, ali i svjetionik za ljepšu budućnost, u kojoj ćemo nastaviti graditi povjerenje i zajedništvo.

Arnaudija, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, ne bi bila na ovom mjestu ni danas, ni prije 429 godina, da nije bilo velikih i dobrih ljudi. Vakufi su kroz historiju imali neprocjenjiv značaj u nastajanju i razvoju bh. gradova. Vidimo to po nazivima gradova i mjesta širom naše zemlje, poput Kulen Vakufa, Varcar Vakufa, Skender Vakufa, Gornjeg Vakufa, Donjeg Vakufa i drugih. 

Najznačajniji vakifi su iza sebe ostavili građevine na koje smo danas ponosni. Oni su, ustvari, utemeljili mnoge stare gradove i čaršije. 

Zato, često možemo čuti i pročitati da ono što su Isa-beg Ishaković i Gazi Husrev-beg bili za Sarajevo, Gazi Turali-beg za Tuzlu, Karađoz-beg za Mostar, to je Ferhad-paša Sokolović bio za Banja Luku.  

I upravo je ovu ljepoticu izgradio Hasan defterdar, ministar finansija Ferhad-paše Sokolovića i potpisnik njegove vakufname. 

Kao što rekoh, Arnaudije ne bi bilo ni prije više od četiri stoljeća, ali ni danas, da nije bilo dobrih ljudi. Zato se danas posebno najiskrenije želim zahvaliti Vakufskoj direkciji naše bratske Republike Turske, koja je najvećim dijelom finansirala obnovu ove džamije. 

Hvala cijelom rukovodstvu Republike Turske, prije svih predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu i turskom narodu, koji u kontinuitetu podržavaju i pomažu Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane na različite načine. Najprije, mi, kao bosanski muslimani, trebamo izraziti duboku zahvalnost i cijeniti podršku predsjednika Erdogana, u obnovi i Ferhadije, i Arnaudije i Aladže i niza drugih džamija i objekata, ali i svakako trebaju biti zahvalni i svi građani Banja Luke, jer Ferhadija, a danas i Arnaudija, dodatno su ukrasile i obogatile turističku razglednicu ovog prelijepog grada. 

Čestitam i našoj Islamskoj zajednici na velikim naporima da obnovi sve džamije u našoj domovini i sačuva i unaprijedi naše vakufe, što potvrđuje i činjenica da je današnje otvaranje Arnaudije uvršteno u program manifestacije Dani vakufa. 

Danas je Dan džamija. Sjećamo se rušenja veličanstvene Ferhadije, ali i Arnaudije i 612 drugih džamija širom Bosne i Hercegovine. Sjećamo se i ne zaboravljamo. 

U kontekstu današnjih izazova i iskušenja u našoj zemlji, želim reći, neka nam 7. maj 1993. godine bude opomena, a 7. maj 2024. godine svjetionik da svi zajedno smognemo više snage i obezbijedimo bolji i sretniji život našim građanima i generacijama koje dolaze“.